Krievija izvirza nosacījumus dārzeņu importa atsākšanai no ES

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Krievija aizliegumu importēt dārzeņus no Eiropas Savienības (ES) atcels tad, kad tiks pārliecināta, ka veselībai bīstamās baktērijas EHEC (enterohemorāģiskās E.coli) izplatība Eiropā tiek kontrolēta.

Patērētāju aizsardzības aģentūras vadītājs Genādijs Oņiščenko paziņoja, ka kompetentām Vācijas vai ES struktūrām ir jāapstiprina EHEC «epidēmijas iemesli» Vācijā un vairākās citās Eiropas valstīs.

Eiropai arī jānosaka, kā un ar kādām pārtikas precēm baktērija tiek pārnēsāta un jāatrod inficētās pārtikas izcelsmes vieta, teikts aģentūras paziņojumā.

Tāpat Eiropas amatpersonām jāapliecina, ka situācija tiek kontrolēta un jāsniedz pasākumu saraksts, kādā veidā izdevies apturēt baktērijas tālāku izplatīšanos.

«Augstāk minētās informācija saņemšana kardināli mainīs situāciju un liegs slimībai izplatīties Krievijas iedzīvotāju vidū, bet tirgotāji cietīs minimālus zaudējumus,» paziņoja aģentūra.

Kā ziņots, Eiropas Komisija (EK) ceturtdien nāca klajā ar aicinājumu Krievijai nekavējoties atcelt aizliegumu importēt dārzeņus no ES.

EK pavēstīja, ka «šopēcpusdien iesniegusi Krievijas Federācijai protestu» un pieprasījusi aizliegumu «nekavējoties atsaukt».

EK prasība izklāstīta ES veselības aizsardzības komisāra Džona Dalli vēstulē, kas nosūtīta Krievijas varasiestādēm.

Krievija ceturtdien aizliedza svaigu dārzeņu importu no visām ES dalībvalstīm.

Eiropā, galvenokārt Vācijā, ar bīstamo baktēriju inficējušies vairāki simti cilvēku. Vācijā miruši 16 cilvēki, vēl viens Zviedrijā.

Nedz Vācijas, nedz ES amatpersonas līdz šim nav spējušas precīzi noteikt uzliesmojuma cēloni, sākotnēji tajā vainojot no Spānijas importētos gurķus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu