Neskaidrība ap bīstamās baktērijas izplatību pieaug; parādās jaunas versijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Neskaidrība ap veselībai bīstamās baktērijas EHEC (enterohemorāģiskās E.coli) izplatību Eiropā aizvien pieaug, Vācijas plašsaziņas līdzekļos nonākot informācijai, ka, iespējams, infekcijas cēlonis meklējams ostas festivālā, kas maija sākumā Hamburgā pulcēja ap pusotru miljonu cilvēku.

Kā vēsta nedēļas izdevums «Focus», uz festivālu Hamburgā no 6. līdz 8.maijam bija sabraukuši gan pašmāju, gan ārvalstu viesi. Un pirmais EHEC inficēšanās gadījums tika atklāts vien nedēļu vēlāk Hamburgas slimnīcā.

Taču Roberta Koha institūts saistību starp infekcijas uzliesmojumu un plaši apmeklēto pasākumu nesaskata.

«Tikmēr citi mediji svētdien ziņo, ka Vācijas policija sākusi izmeklēšanu par ļaunprātīgu infekcijas izplatīšanu un tiek pārbaudīti arī divi restorāni Lībekā. Vienā no tiem - restorānā «Kartoffelkeller» - ieturējušies 17 inficētie, bet otrā astoņi, no kuriem viens miris.

Restorāna «Kartoffelkeller» īpašnieks Joahims Bergers televīzijai ZDF stāsta, ka atbildīgie dienesti veikuši pārbaudes uzņēmuma telpās, jo trīs dažādu cilvēku grupas inficējušās pēc restorāna apmeklējuma.

13.maijā restorānā ieturējusies kāda ģimene, dāņu tūristu grupa un nodokļu inspektores - kopumā 17 cilvēki. Viņiem visiem konstatēta inficēšanās ar EHEC.

Laikraksts «Bild am Sonntag» svētdien ziņo, ka kāda 48 gadus veca nodokļu inspektore mirusi, bet vēl astoņi cilvēki joprojām ārstējas un divi no viņiem atrodas kritiskā stāvoklī.

«Man nav nekā slēpjama, esmu pārliecināts, ka viss ir kārtībā,» norāda restorāna īpašnieks, atklājot, ka inspektori pārbaudījuši gan virtuvi, gan uzņēmuma darbiniekus.

Bergers piebilst, ka arī restorāna darbinieki ēduši tos pašus ēdienus ko viesi, taču neviens no viņiem nav inficējies.

Ēdināšanas iestādes īpašnieks arī norāda, ka produktus viņam piegādā vairumtirgotājs «Moelln», kurš tos savukārt iepērk Hamburgas galvenajā pārtikas tirgū.

Reģionālās Patērētāju aizsardzības ministrijas pārstāvis Kristians Zeiferts noliedz presē izskanējušās baumas par infekcijas uzliesmojuma saistību ar šīm ēdināšanas iestādēm.

Kā sestdien ziņoja vietējie mediji, kāds 50 gadus vecs vīrietis, iespējams, kļuvis par 20.infekcijas upuri Eiropā, taču viņa nāves cēlonis vēl nav skaidri zināms, jo viņam bijušas arī citas slimības.

Eiropas Komisija (EK) sestdien paziņoja, ka grasās nosūtīt uz Vāciju ekspertu komandu, lai palīdzētu atklāt infekcijas uzliesmojuma cēloni, kas vēl līdz šim zinātniekiem nav bijis pa spēkam.

Vāciju infekcijas uzliesmojums skāris vissmagāk, un tur miruši visi upuri, izņemot vienu, taču arī šis cilvēks bija nesen viesojies Vācijā.

Pēc reģionālo dienestu sniegtajām ziņām, inficēto cilvēku skaits Vācijā jau pārsniedzis divus tūkstošus. Vairums saslimušo ir sievietes, liekot secināt, ka infekcijas avots, domājams, ir «kas tāds, ko vairāk iecienījušas sievietes, nevis vīrieši,» spriež Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Pārtikas drošības departamenta epidemioloģe Andrea Elisa.

Infekcijas uzliesmojums Eiropā ne tikai laupījis teju 20 cilvēku dzīvības, bet arī izraisījis ekonomisku spriedzi.

Sākotnēji Berlīne infekcijas uzliesmojumā vainoja no Spānijas ievestos gurķus, kā rezultātā pieprasījums pēc šajā valstī audzētajiem dārzeņiem Eiropā ievērojami saruka, spāņu audzētājiem nedēļā radot ap 200 miljonus eiro (140,56 miljonus latu) lielus zaudējumus.

Tikmēr vairākas valstis, tostarp Krievija un Libāna, noteikušas atsevišķu vai pat visu svaigo dārzeņu importu no Eiropas.

Lai risinātu šo situāciju un spriestu par zaudējumu kompensēšanu, 17.jūnijā Luksemburgā tiksies bloka lauksaimniecības ministri.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu