«WikiLeaks» iesniedz sūdzību EK par «Visa» un «MasterCard»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/AP

 Tīmekļa medijs «WikiLeaks» vērsies ar sūdzību Eiropas Komisijā (EK), norādot uz maksājumu karšu sistēmu «Visa» un «MasterCard» pieļautajiem konkurences noteikumu pārkāpumiem.

Ar sūdzību EK «WikiLeaks» vērsies kopā ar īslandiešu kompāniju «DataCell», kas nodrošina «WikiLeaks» ziedojumu iekasēšanu.

Maksājumu karšu pakalpojumu nodrošinātājiem tiek pārmests Eiropas konkurences noteikumu pārkāpums, tostarp attiecībā uz «dominējošā stāvokļa izmantošanu» un «klientu diskrimināciju,» teikts 17 lapaspušu garajā dokumentā, kas nosūtīs Briselei.

2010.gada decembrī abi maksājumu karšu uzņēmumi bloķēja pārskaitījumus «WikiLeaks», izmantojot «DataCell» pakalpojumus, kā dēļ tīmekļa medijs ik dienas nesaņēma ziedojumus aptuveni 130 000 eiro (91 364 latu) apmērā.

«Visa» un «MasterCard» piemēram tolaik sekoja vēl vairākas kompānijas, šādi rīkojoties laikā, kad «WikiLeaks» sāka publiskot ASV diplomātiskās sarakstes dokumentus.

«Šīs maksājumu karšu kompānijas nevar uzvesties, kā tām tīk. Tā kā tām pieder liela tirgus daļa, tām ir pienākums ievērot īpašus konkurences noteikumus. Tās nevar rīkoties kā neliels uzņēmums Londonā, kas var izmest savus klientus, kad vien tam ienāk prātā,» norāda sūdzības iesniedzēju advokāts Sveins Andri Sveinsons. «Likums «es sadarbojos ar tiem, kuriem vēlos» neattiecas uz karšu kompānijām, jo, kad tās ar kādu nesadarbojas, tās izslēdz šo spēlētāju no tirgus.«

«Visa» un «MasterCard» kopīgi nodrošina 95% kredītkaršu maksājumu Eiropas Savienībā (ES).

Sveinsons pauda cerību, ka EK rīkosies viņa klientu labā, jo «mūsu mērķis ir cēls. Ir jābūt saprātīgam iemeslam atteikties no klienta, un viņiem jāpierāda, ka «WikiLeaks» nodarbojās ar kaut ko nelegālu, un to viņi nevar izdarīt».

Saskaņā ar Eiropas normām par konkurences noteikumu pārkāpumu uzņēmumam var tikt piemērota soda nauda līdz pat 10% no tā tirdzniecības apjoma.

Pagājušajā piektdienā «Visa» atkal bloķēja iespēju veikt ziedojumus «WikiLeaks», izmantojot tās maksājumu kartes.

Septembrī «DataCell» un «WikiLeaks» grasās vērsties ar sūdzību pret «Visa» un «MasterCard» arī Dānijā un Īslandē, kur plāno pieprasīt miljoniem eiro lielu kompensāciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu