«Fukušimas» AES avārijas seku likvidēšanā piedalās «radioaktīvie čigāni»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Ar zemestrīcē un cunami cietušās «Fukušimas-1» atomelektrostacijas (AES) avārijas seku likvidāciju nodarbojas ne tikai kompānijas darbinieki, bet arī tā dēvētie «radioaktīvie čigāni» - japāņi, kas tur ieradušies, lai piepelnītos, noskaidrojis britu laikraksts «The Guardian».

Avārijas seku likvidācijas darbos piedalās 2000 inženieru un dažādi palīgstrādnieki, kas izvietoti kopmītnēs 45 kilometru attālumā no AES.

Šie cilvēki veic visnetīrākos un bīstamākos darbus. Strādājot piecas darba dienas nedēļā, 47 gadus vecais Ariesi Rune saņem aptuveni 150 dolāru dienā. Tā kā viņš strādā par kravas automašīnas vadītāju, tad viņa atalgojums ir mazāks nekā citiem. Viņa māte nezina, ka dēls pusi dienas pavada AES, taču dēli to zinot un ļoti uztraucoties par viņu, taču vienlaikus lepojoties ar tēvu. Rune stāsta, ka cilvēki šeit ieradušies galvenokārt tādēļ, ka viņiem nav darba.

Mēneša laikā Rune saņēmis piecu milizīvertu starojumu. «Fukušimas -1» inženieriem, kas strādā AES reaktoru korpusos, atļautā starojumu deva nedrīkst pārsniegt 250 milizīvertu gadā. Firma, kas algojusi Runi, noteikusi savu «pieļaujamo normu»- 30 milizīverti štata darbiniekiem un 15 milizīverti «melnā darba» veicējiem. Rune cer, ka viņam ļaus strādāt arī pēc tam, kad viņš būs sasniedzis pieļaujamo apstarojuma normu.

Rune intervijā laikrakstam atzīst, ka šaubās, vai AES izdosies stabilizēt līdz janvārim, kā tas solīts, taču progresa pazīmes jau esot redzamas.

Pieaug bažas par strādnieku veselību, jo daudzi neievēro visus drošības pasākumus. Strādniekiem aizsargkostīmos, maskās, brillēs un speciālajos cimdos ir ļoti karsti, turklāt Japānu pārņēmis karstuma vilnis, kas vēl jo vairāk apgrūtina vairāk nekā 3000 avārijas seku likvidatoru darbu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu