ZRP plāno īstenot augstākās izglītības un veselības aprūpes kvalitātes reformas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Zatlera reformu partija (ZRP) šodien plāno lemt par apņemšanos īstenot reformas augstākajā izglītībā un veselības aprūpē.

Partijas dibināšanas kongresā ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis skaidroja, ka ZRP atbalstīs «Austrālijas modeļa» ieviešanu augstākās izglītības sfērā, kas nozīmēs finansēt studijas par valsts ilgtermiņa kredītiem, kuru atmaksa būs piesaistīta pie augstskolas beidzēju ienākumiem.

Partijas statūtu projektā paredzēts, ka tās uzdevumi būs pilnveidot Latvijas kā demokrātiskas un tiesiskas valsts pamatus un politisko sistēmu, kā arī nostiprināt tiesu varas atzaru. Partija plāno iesaistīt politikā jaunus, zinošus, godīgus cilvēkus.

Ja piedāvātais statūtu projekts tiks apstiprināts partijas dibināšanas kongresā, kas šodien norisinās «Sapņu fabrikā», klātesošie apņemsies arī nodrošināt konkurētspējīgu uzņēmējdarbības vidi un valsts pārvaldes, ieskaitot pašvaldības, reformu.

Kā partijas uzdevumus iecerēts noteikt ilgtspējīgas demogrāfijas politikas veidošanu un sabiedrības iesaistīšanu politiskās dienaskārtības veidošanā. Dibināšanas kongresā topošās partijas biedrs Jānis Ozoliņš skaidroja, ka paredzēts piešķirt ienākumu nodokļa atlaidi par otro, trešo un katru nākamo bērnu.

Tāpat plānots nodrošināt bezmaksas bērnudārzu, kā arī bezmaksas izglītības iegūšanu un veselības aprūpi līdz 18 gadu vecumam. Paredzēts izveidot reemigrācijas stratēģiju, kā arī izveidot «aktīvās novecošanas» programmu.

Statūtu projektā paredzēts, ka viena no iespējām, kad partijas valde var izslēgt biedru no politiskā spēka, ir gadījums, ja biedrs nodarījis būtisku kaitējumu partijai. Provizoriskajā statūtu versijā rakstīts, ka partijas biedrs nav tiesīgs saņemt un veikt jebkādus maksājumus partijas vārdā, tos iepriekš nesaskaņojot ar partiju.

Paredzēts, ka izvirzīt iekļaušanai deputātu kandidātu sarakstā partijas biedru var vismaz pieci ZRP biedri. Lēmumu par kandidātu saraksta apstiprināšanu un iesniegšanu Centrālajā vēlēšanu komisijā pieņem partijas valde.

Reģistrēties kā partijas biedri uz dibināšanas kongresu bija aicināti 260 cilvēki, taču ieradušies ir daudz vairāk cilvēku, kuri vēlas piedalīties partijas dibināšanā. Kā novēroja aģentūra LETA, gaidot, kamēr rinda pie biedru reģistrācijas galda ir saruks un sapulce varēs sākties, eksprezidents Valdis Zatlers ik pa laikam iesaistījās sarunās ar klātesošajiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu