Kažoka min, kas būtu jādara, lai valdība varētu nostrādāt visus trīs gadus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ja partiju apvienībai «Vienotība» un Zatlera reformu partijai (ZRP) izdosies nolikt malā to «kara cirvi», ko katra no tām joprojām tur aiz savas muguras, jaunajai Valda Dombrovska (V) valdība nebūtu šķēršļu nostrādāt visus trīs gadus, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda sabiedriskās politikas centra «Providus» pētniece Iveta Kažoka.

Tas gan nenozīmējot to, ka valdība nostrādās nemainīgā sastāvā, jo kāds no ministriem var netikt galā ar saviem pienākumiem un vienmēr ir iespējami kaut kādi skandāli, kas noved pie demisijas, piebilda politoloģe.

«Gadījumā, ja attiecības starp «Vienotību» un ZRP uzlabojas, es neredzu iemeslus, kādēļ šī valdība varētu krist. Grūti iedomāties, kā pie šāda Saeimas sastāva varētu izveidot alternatīvu valdības koalīciju,» teica Kažoka.

Kā galveno nestabilitātes pamatu viņa minēja ZRP un «Vienotības» savstarpējās attiecības un ZRP iršanu, taču esot arī strukturāli iemesli, kuru dēļ esot pamats domāt, ka šī valdība varētu strādāt samērā ilgi. «"Vienotība» un ZRP ir ieinteresēta savstarpēji viena otru pieskatīt, neļaut saviem konkurentiem gūt popularitāti opozīcijā, vienlaikus nacionālajai apvienībai tas ir vienīgais ceļš, kā atrasties koalīcijā. Partneri nav viens otram sevišķi ērti, taču tā ir visiem trijiem politiskajiem spēkiem ērtākā kombinācija un sabiedrībai visvieglāk izskaidrojamā koalīcija, kāda šajā Saeimas sastāvā varētu būt. Šie faktori varētu likt partijām turēties kopā,» sacīja Kažoka.

Gadījumā, ja «kara cirvis» netiek nolikts malā, politoloģe pieļāva, ka viss kas var notikt, piemēram, kāds «histērisks sprādziens», kad kāda no partijām atsakās turpināt darbu valdību. Tāpat esot iespējami ministru amatu pārdales mēģinājumi, kas šo valdību var pamatīgi šūpot.

Jau vēstīts, ka ar 57 deputātu balsīm par un 38 balsīm pret šodien tika apstiprināta jaunā Valda Dombrovska (V) valdība.

Dombrovskis kļuvis par pirmo premjeru, kurš vadījis trīs valdības pēc kārtas. Dombrovskis Ministru prezidenta pienākumus pilda kopš 2009.gada 12.marta. Viņš arī saglabāja savu amatu pēc 2010.gada Saeimas vēlēšanām. Dombrovska trešā valdība ir 17.Ministru kabinets kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu