Endziņš kritizē valdības deklarāciju par nodokļu celšanas neminēšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valdības deklarācijā minēts, ka darbaspēka nodokļi tiks samazināti par deviņiem procentpunktiem, taču, ja vieni nodokļi tiek pazemināti, ir skaidrs, ka citus nāksies celt. Tomēr deklarācijas teksts nesniedz atbildi uz uzņēmējus visvairāk interesējošo jautājumu, biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Endziņš uzsvēra, ka partiju priekšvēlēšanu programmās un arī valdības deklarācijā netiek sniegtas konkrētas atbildes, kādus praktiskus soļus sperot, izvirzītie mērķi tiks sasniegti.

Uzņēmējiem neesot skaidrs, kādi ir jaunās valdības izvirzītie mērķi un kā tie tiks sasniegti būvniecības politikas jomā, vai un kad tiks virzīts reversā pievienotās vērtības nodokļa maksāšanas jautājums būvniecībā, kā tiks nodrošināta publiskā un privātā partnerība infrastruktūras projektu īstenošanā, kādu «makšķeri» jaunā valdība gatavo starptautisko investoru piesaistei.

«Iepazīstoties ar valdības deklarāciju, nerodas visaptverošs priekšstats par sistemātisku cīņu ar ēnu ekonomiku, kurai vajadzētu būt vienai no valdības prioritātēm. Netop skaidrs, kā valdība iecerējusi apkarot kontrabandu, kā cīnīties ar aplokšņu algu maksāšanu, kas nereti notiek uz dividendēs izmaksātā finansējuma rēķina, netiek pieminēta arī sen solītā nodokļu parādu amnestijas likumprojekta virzīšana, kuru gaida uzņēmēji. Iespējams, ieraugot valdības deklarācijas rīcības plānu, atbildes uz vairākiem no šiem jautājumiem saņemsim, bet pagaidām uzņēmējiem skaidrības par to, kā būs, nav,» uzsvēra Endziņš norādot, ka LTRK ir gatava iesaistīties valdības deklarācijas rīcībplāna izstrādē.

Jau ziņots, ka Valda Dombrovska (V) veidotais Ministru kabinets apņēmies par deviņiem procentpunktiem samazināt darbaspēka nodokļus, vienlaikus nepalielinot kopējo nodokļu slogu, liecina šodien publiskotais valdības deklarācijas teksts.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) aģentūrai LETA ar preses sekretāres Aigas Aizpurietes starpniecību uzsvēra, ka 2012.gads būs laiks, kurā jāveic sagatavošanās tam, lai šāds samazinājums kļūtu iespējams un nodokļu samazinājumu darbaspēkam varētu veikt, visticamāk, 2013.gadā, to izdarot galvenokārt uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa rēķina, kā arī vērtējot iespējas samazināt sociālās apdrošināšanas iemaksas vai neapliekamo minimumu.

Dokumentā uzsvērts, ka valdība saglabās relatīvi zemu nodokļu slogu - ap vienu trešdaļu no iekšzemes kopprodukta.

«Samazināsim darbaspēka nodokļus (indikatīvi par deviņiem procentpunktiem), vienlaikus nepalielinot kopējo nodokļu slogu. Izstrādāsim mehānismus, lai kompensētu potenciālo ieņēmumu samazinājumu valsts un pašvaldību budžetos. Izvērtēsim iespējas vienu trešdaļu no kopējās samazinājuma summas kompensēt, pārnesot nodokļu slogu uz patēriņu un īpašumu, bet divas trešdaļas - uz ēnu ekonomikas samazināšanas rēķina,» liecina deklarācijas teksts.

Jau ziņots, ka pēc vairāk nekā mēnesi ilgušām smagām sarunām par koalīcijas veidošanu Saeima 25.oktobrī apstiprināja Valda Dombrovska (V) jauno valdību.

Dombrovskis kļuvis par pirmo premjeru, kurš vadījis trīs valdības pēc kārtas. Dombrovskis Ministru prezidenta pienākumus pilda kopš 2009.gada 12.marta. Viņš arī saglabāja savu amatu pēc 2010.gada Saeimas vēlēšanām. Dombrovska trešā valdība ir 17.Ministru kabinets kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas.

Jaunajā valdībā aizsardzības ministrs būs Artis Pabriks (V), finanšu ministrs - Andris Vilks (V), veselības ministre - Ingrīda Circene (V), labklājības ministre - Ilze Viņķele (V).

No ZRP būs ārlietu ministrs - Edgars Rinkēvičs, ekonomikas ministrs - Daniels Pavļuts, iekšlietu ministrs - Rihards Kozlovskis, izglītības un zinātnes ministrs - Roberts Ķīlis, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs - Edmunds Sprūdžs.

Kultūras ministre būs Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) un tieslietu ministrs - Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK). Savukārt zemkopības ministre būs Laimdota Straujuma, kuru virzījusi «Vienotība», bet satiksmes ministrs - pie partijām nepiederošais Aivis Ronis. Satiksmes ministrija būs «Vienotības» un no ZRP atšķēlušos sešu deputātu atbildībā.

Jaunajai valdībai atbalstu bija solījuši 56 tautas kalpi - «Vienotības» 20 deputāti, 16 ZRP deputāti, 14 deputāti no nacionālās apvienības «Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK, kā arī seši neatkarīgie deputāti, kuri pameta ZRP. Savukārt opozīcijā palika 44 deputāti - 31 no «Saskaņas centra» un 13 no Zaļo un zemnieku savienības.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu