Žagars vērtēs piedāvāto LNO direktora terminēto darba līgumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Līdzšinējais Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktors Andrejs Žagars kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) piedāvāto terminēto LNO direktora darba līgumu, kuru paredzēts slēgt uz gadu, sāks vērtēt nākamā gada 2.janvārī.

To Žagars šodien paziņoja preses konferencē.

Žagars apgalvoja, ka pagaidām viņam ar kultūras ministri bijusi tikai vispārēja saruna, tāpēc būšot ļoti svarīgi, vai piedāvātajā darba līgumā būs precīzi noteikta valsts, Kultūras ministrijas (KM) un Žagara kā LNO direktora atbildības sadalījums.

«Bezatbildīgu līgumu es neparakstīšu. Ceru, ka mani un kultūras ministres uzstādījumi sakritīs un sadarbība būs virzīta uz konkrētu rezultātu - LNO tālāku attīstību,» sacīja Žagars.

Žagars arī uzsvēra, ka ir ilgi cīnījies par to, lai LNO finansēšanā un pārvaldīšanā notiktu reformas. Funkcionālajam un finanšu auditam, ko iecerējusi veikt KM, pēc Žagara teiktā, vajadzētu profesionāli izpētīt, cik valstij maksā operas un baleta teātra uzturēšana un tā pieejamības nodrošināšana cilvēkiem.

Žagars arī atgādināja, ka Igaunijā ir divi operas un baleta teātri - Tartu un Tallinā, bet Lietuvā ir trīs muzikālie teātri - Kauņā, Klaipēdā un Viļņā.

Žagars arī pastāstīja, ka finansiāli veiksmīgi ir izrādījušies LNO Jaungada koncerti, kas kopā ar sponsoru piešķirtajiem līdzekļiem ļāvuši LNO parādu kopš 23.decembra samazināt vēl par 200 000 latu.

Žagars pauda viedokli, ka tālāka algas samazināšana LNO darbiniekiem un aicinājumi doties bezalgas atvaļinājumā varētu tikai radīt streika draudus. LNO arodbiedrības esot vairākkārt vērsušās pie direktora ar lūgumu atjaunot finansējumu 2008.gada līmenī, kas bija par 35% lielāks nekā patlaban.

Jautāts par to, cik lielu finansējumu Žagars vēlētos saņemt no valsts, viņš atbildēja, ka būtu labi, ja valsts finansējums garantētu LNO darbiniekiem vidējo algu vismaz 473 latu apmērā pirms nodokļu nomaksas.

Jauniestudējumus opera varētu veidot par sponsoru piešķirtajiem līdzekļiem, kas šogad bija 500 000 latu, bet nākamajam gadam tie plānoti 650 000 latu apmērā.

Žagars arī pastāstīja, ka savulaik tikuši izstrādāti pieci LNO tālākās darbības scenāriji, no kuriem viens paredz saglabāt pašreizējo repertuāru teātra statusu, otrs - pāriet uz projektu teātri, bet trešais - izveidot kādu starpvariantu.

Žagars uzskata, ka vislabākais LNO ir saglabāt repertuāra teātra statusu un pāriet uz projektu teātri būtu riskanti, jo vismaz sākumā tas radītu zaudējumus. Nav zināms, cik ilgi Rīgā, kurā ir apmēram miljons iedzīvotāju, varētu izrādīt vienu un to pašu operas vai baleta iestudējumu, atzina Žagars.

Kā ziņots, kultūras ministre šodien paziņoja, ka vēlas slēgt ar LNO līdzšinējo direktoru Žagaru terminētu darba līgumu uz gadu, nosakot konkrētus uzdevumus, kas viņam jāpaveic triju mēnešu laikā, piemēram, terminētajā darba līgumā Žagaram tiktu uzdots sagatavot grozījumus likumā par LNO, kas paredzētu, ka turpmāk operu vada nevis viens, bet trīs valdes locekļi.

Ministre arī paziņoja, ka pēc gada, kad jau būs pieņemti grozījumi LNO likumā, tiks izsludināts konkurss uz trim tās valdes locekļu amatiem, kuriem būs jāuzņemas solidāra atbildība par operas turpmāko darbību.

Kultūras ministres ārštata padomnieks Ints Dālderis (V) informēja žurnālistus, ka LNO īstermiņa parādi kreditoriem ir 213 000 latu, bet nodokļu parāds uz 30.novembri bija 181 000 latu.

Kultūras ministrijas darba grupa ir atzinusi, ka šogad LNO kopējo saistību apmērs nav palielinājies un maksātnespējas draudu operai nav, jo neviens kreditors nav prasījis atzīt tās maksātnespēju.

Kā ziņots, decembrī noslēdzās konkurss uz LNO direktora amatu. Konkursa komisija vienbalsīgi atzina vienīgo pretendentu - Žagaru - par piemērotu kandidātu LNO vadītāja amatam, bet kultūras ministre atteicās parakstīt rīkojumu par LNO direktora iecelšanu, jo viņas rīcībā esot ziņas par būtiskiem trūkumiem LNO finansiālajā darbībā.

Žagars LNO vadījis kopš 1996.gada.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu