Smēķēšanas aizliegums sabiedriskās vietās palīdz atbrīvoties no šī netikuma

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX\REUTERS

Likumi, kas aizliedz smēķēšanu sabiedriskās vietās, ir pamudinājuši daudzus smēķētājus atteikties no šī ieraduma arī savās mājās un samazināt patērēto cigarešu daudzumu, liecina žurnālā «Tobacco Control» otrdien publiskotais pētījums.

Pētījumā aplūkoti smēķēšanas paradumi Francijā, Vācijā, Īrijā un Nīderlandē pirms un pēc smēķēšanas aizlieguma darbavietās, restorānos un bāros.

Šīs tendences salīdzinātas ar situāciju Lielbritānijā, kurā tolaik nebija spēkā likumi, kas aizliedz smēķēšanu.

Francijā pēc šādu likumu ieviešanas to smēķētāju skaits, kas atteicās no smēķēšanas mājās, pieauga par 17%, Īrijā par 25%, bet Nīderlandē un Vācijā attiecīgi par 28% un 38%, liecina pētījums.

Īrijā, Vācijā un Nīderlandē ievērojami samazinājās arī cigarešu skaits, ko viena persona patērē dienā, savukārt Francijā šāda tendence nebija vērojama.

Pētījuma autori norāda, ka šīs tendences atspēko viedokli, ka smēķēšanas aizliegšana sabiedriskās vietās vienkārši panāks to, ka vairāk tiks smēķēts mājās, līdz ar to smēķētājam pakļaujot pasīvajai smēķēšanai pārējos ģimenes locekļus.

Gluži pretēji, pētījums liecina, ka šie likumi pamudinājuši atteikties no smēķēšanas mājās cilvēkus, kuri jau sen to vēlējušies izdarīt, vai arī smēķētājus, kuriem mājās aug mazi bērni.

Pētījuma laikā tika iztaujāti 4634 smēķētāji minētajās četrās valstīs un 1080 smēķētāji Lielbritānijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu