Sieviete un seksuāla vardarbība

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Lielākā daļa britu sieviešu neziņo policijai par piedzīvoto izvarošanu vai seksuālu vardarbību, uzskatot, ka pāridarītājs tāpat netiks notverts, liecina Lielbritānijā veiktas aptaujas rezultāti.

Vecāku portālā «Mumsnet» veiktā aptaujā atklājies, ka 10% sieviešu tikušas izvarotas, bet 35% piedzīvojušas seksuālu vardarbību, vēsta «Daily Telegraph».

Gandrīz ceturtā daļa upuru no seksuālas vardarbības cietušas vairākkārt, bet divas trešdaļas cietušo pazīst personu, kas pastrādāja noziegumu.

Tomēr policijā par notikušo nav ziņojuši 83% no sievietēm, kas piedzīvojušas seksuālu vardarbību, bet 29% par pārdzīvoto nestāstīja arī draugiem vai ģimenes locekļiem.

Kopumā aptuveni puse aptaujāto sieviešu sacīja, ka viņas pēc šāda uzbrukuma justos pārāk apkaunotas, lai par to kādam teiktu, bet divas trešdaļas sacīja, ka vilcinātos ziņot policijā pārāk zemās seksuālo varmāku notiesāšanas statistikas dēļ.
Vairāk nekā puse no 1609 sievietēm, kas piedalījās aptaujā, uzskata, ka tieslietu sistēma, mediji un sabiedrība ir krietni neiecietīga pret izvarošanas upuriem.

Pēc šokējošajiem aptaujas rezultātiem, portāls «Mumsnet» uzsācis kampaņu «Mēs tev ticam», lai atbalstītu izvarošanas upurus un kliedētu mītus, ka sievietes ar provokatīvu apģērbu izaicina izvarotājus.

«Aptaujas rezultāti ir patiešām šokējoši. Mēs vienkārši nevaram pieņemt, ka mēs dzīvojam valstī, kur katra desmitā sieviete ir izvarota un vairāk nekā viena trešdaļa piedzīvojusi seksuālu vardarbību,» sacīja portāla līdzdibinātāja Džastīna Robertsa.
«Visu vēl sliktāku padara fakts, ka daudzām sievietēm liekas, ka viņas nevar runāt par šiem noziegumiem, baidoties, ka viņām nejutīs līdzi, ka viņas nesaņems praktisku un emocionālu atbalstu tad, kad viņām tas vairāk par visu ir vajadzīgs,» sacīja Robertsa.

«Šīs aptaujas rezultāti skaidri parāda, ka seksuāla vardarbība ir krietni izplatītāka sieviešu dzīvē, nekā tiek uzskatīts, un papildus kaitīgu iespaidu palielina aizspriedumiem pārpildītie ziņojumi medijos un negatīvā sabiedrības attieksme,» sacīja Koalīcijas Vardarbības apturēšanai pret sievietēm direktore Holija Dastina.

Viņa norādīja, ka nepieciešamas sabiedriskās kampaņas, lai cīnītos pret sabiedrības neiejūtīgo attieksmi pret seksuālu vardarbību, kā arī jāstrādā ar jauniešiem skolās, lai novērstu ļaunprātīgas uzvedības attīstību.

«Mumsnet» aptaujas rezultāti arī apliecina iedzīvotāju uzticības trūkumu Lielbritānijas tieslietu sistēmai izvarotāju sodīšanā.
Pagājušā gadā Lielbritānijas tieslietu ministrs Kens Klārks saniknoja daudzas sievietes, izsakoties, ka ir atšķirība starp «nopietnu un pienācīgu izvarošanu» un citu izvarošanu. Ar šādiem argumentiem viņš aizstāvēja plānu, kas tagad ir atmests, uz pusi samazināt izvarotāju cietumsodu, ja viņi atzīst savu vainu.

Tāpat plaši tiek uzskatīts, ka tiesa nesoda izvarotāju, ja viņa upuris nozieguma pastrādāšanas brīdī bijis alkohola reibumā vai arī nav piedzīvojis fizisku vardarbību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu