Novodvorska: Smoļenskas aviokatastrofa bija Krievijas terora akts

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/AP

Smoļenskas aviokatastrofa, kurā bojā gāja Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un virkne augsti stāvošu Polijas amatpersonu, bija Krievijas veikts terora akts, Krievijas uzbrukums un kara pieteikšana Polijai, no kura Polijai vajadzēja izdarīt secinājumus.

Ar šādu viedokli klajā nākusi Krievijas opozīcijas politiķe Valērija Novodvorska.

Viņa uzskata, ka Polijas premjers Donalds Tusks tobrīd nav vēlējies veikt attiecīgos pretpasākumus šādam Krievijas solim, jo tuvojušās vēlēšanas.

«Šāds terora akts faktiski nozīmē to, ka tūlīt tiek pārtraukta ne tikai savstarpēja valstu tirdzniecība un bezvīzu režīms, ja tāds ir, bet arī diplomātiskas attiecības. Uzņemties atbildību par šādiem soļiem Donalds Tusks negribēja, vēl jo vairāk tāpēc, ka tuvojās vēlēšanas. Secinājums ir viens - nevajag sēsties svešās lidmašīnās un tik ļoti uzticēties ienaidniekam,»  sacīja Novodvorska.

Novodvorska uzsver, ka vienmēr būtu jāatceras - Vladimira Putina Krievija vienmēr būs Polijas ienaidnieks, jo pēc savas politiskās orientācijas tās ir diametrāli pretējas valstis.

Tāpat Novodvorska uzskata, ka Polijas drošības dienesti atļāva veikt šo lidojumu, jo tajos bija iefiltrējušies Krievijas spiegi.

«Jau no paša sākuma viss šis stāsts ap Smoļenskas aviokatastrofu izskatījās ļoti dīvaini. Tā tas izskatījās arī beigās, kad lidmašīnas melno kastu informācija nesaskanēja ar Krievijas sniegto versiju par aviokatastrofu. Šī specoperācija sākās pirms lidmašīna sāka nolaišanos Smoļenskas lidlaukā, jo jebkuras valsts drošības dienesti nebūtu pieļāvuši šādu lidojumu, kad lielākā daļa valsts politiskās elites sēžas lidmašīnā un lido velns zina kurp - uz lidlauku, kur nav ne žurnālistu, ne kontroles, ne citu lidmašīnu. Kur ir militārie dispečeri, kur viņi pilnībā atrodas pietiekami naidīgi noskaņotas valsts varā,» sacīja Novodvorska.

Viņa norādīja, ka traģēdijā bojā gājušais Polijas prezidents Ļehs Kačiņskis bija izpelnījies īpašu Krievijas prezidenta Vladimira Putina naidu - «gan par palīdzību Gruzijas prezidentam Mihailam Saakašvili, gan par Džahara Dudajeva ielu, gan daudzām citām lietām».

«Ja drošības dienesti pret šo reisu neiebilda, tātad šajā drošības dienestā bija spiegi. Vēl jo vairāk tāpēc, ka diezgan dīvainas liecības tika safilmētas ar mobilajiem telefoniem tūlīt pēc aviokatastrofas,» sacīja Novodvorska.

Jau ziņots, ka 2010 gada 10 aprīlī aviokatastrofā pie Smoļenskas bojā gāja Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un virkne augsti stāvošu Polijas amatpersonu. Lidmašīna bija ceļā no Varšavas uz Smoļensku. Tajā atradās oficiālā delegācija, kas devās  uz piemiņas pasākumu Katiņas slaktiņa memoriālā pie Smoļenskas.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu