Pie Līgatnes lāčiem ieradies NBS helikopters

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Šorīt Līgatnes dabas parkā ir nolaidies Nacionālo bruņoto spēku (NBS) helikopters, kas varētu tikt izmantots lāču pārvietošanai, taču nekādi lēmumi šajā jautājumā vēl neesot pieņemti.

Vakar vakarā uz dabas parku no Rīgas Zooloģiskā dārza ir nogādāti lāču pārvadāšanai paredzētie konteineri, kurus šodien dienas gaitā plānots novietot pie lāču mitekļa. Kā aģentūrai LETA stāstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāve Kristīne Barševska, patlaban nav zināms, cik ilgs laiks būs nepieciešams šo konteineru uzstādīšanai.

Lēmumi par turpmāko rīcību lāču jautājumā varētu tikt pieņemti pēcpusdienā, sacīja Barševska.

Kā ziņots, Līgatnes dabas parka lāču voljerā patlaban izveidojusies sarežģīta situācija - palikuši bez lācenes Mades, lāči Mikus un Puika mēģina izmantot voljera slikto stāvokli, atstāt nožogoto teritoriju un izkļūt brīvībā. Pagājušās nedēļas beigās šādu plānu jau izdevās realizēt lācenei Madei. Viņa no voljera bēga otro reizi. Pēc pāris dienām tika pieņemts lēmums Madi nošaut, jo citu risinājumu neesot bijis.

Aizsardzības ministrijā (AM) norādīja, ka, atsaucoties Līgatnes dabas parka lūgumam, šodien uz parku nosūtīts Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopteru «Mi-17».

Uz jautājumu, kāpēc lāču pārvadāšanai būtu nepieciešams izmantot helikopteru, nevis tos pārvest, piemēram, ar kravas automašīnu, AM Preses nodaļā aģentūrai LETA skaidroja, ka būri, kuros paredzēts pārvietot lāčus, parka teritorijā jānovieto gravā, no kuras tos ar automašīnu nevarētu izvest, tādēļ jāizmanto gaisa transports.

Vakar aviācijas bāzes speciālisti apmeklēja dabas parku un uz vietas iepazinās ar situāciju un izvērtēja iespējas parka voljēros mītošo lāču transportēšanai uz drošāku vietu. Viņi arī deva norādījumus, kas dabas parka vadībai būtu jāveic pirms helikoptera iesaistes.

Kā aģentūru LETA informēja zemnieku saimniecības «Mežavairogi» pārstāve Danuta Priede, «Mežavairogos» jau sešus gadus dzīvo lāči, kas saimniecībā ieradās 2006.gada 22.jūnijā no Kalvenes, kur bija dzimuši neplānoti.

«2011.gada februārī no ziemas miega nepamodās mūsu lācene Dēkla. Ekspertīze konstatēja hemofīliju - iedzimtu kaiti, kas izpaužas kā asins nesarecēšana. Pēc Dēklas nāves viena lāča vieta ir brīva. 900 kvadrātmetru lielais voljērs ir gana plašs trim lāčiem, katram no lāčiem ir vēl sava guļamistaba, kurā tie tiek laisti uz nakti un baroti, kā arī plaša priekšistaba, kur lāči var iziet ārā, tomēr palikt nosprostoti,» stāstīja Priede.

Vakar «Mežavairogu» vadītājs Mārtiņš Priede Līgatnes dabas taku vadītājam Jānim Andrušaitim telefoniski piedāvāja uz laiku uzņemt vienu no Līgatnes lāčiem «Mežavairogos», kamēr Līgatnē tiek atrisināts lāču izmitināšanas jautājums. Andrušaitis solījis ņemt vērā piedāvājumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu