Britu prese cildina karalienes dimanta jubilejas svinības

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Britu prese trešdien velta atzinīgus vārdus vērienīgajām karalienes Elizabetes II dimanta jubilejas svinībām.

Kā norāda britu laikraksti, lielais entuziasms, ar kādu briti apmeklēja svinību pasākumus, apliecina monarhijas neaizstājamo lomu Lielbritānijas sabiedrības saliedēšanā.

Jau ziņots, ka miljoniem cilvēku Lielbritānijā aizvadītajās četrās dienās piedalījās svinību kulminācijas pasākumos par godu Elizabetes II valdīšanas 60.gadadienai.

«Karaliene ir ziedojusies šai valstij gadiem ilgi un bez sūkstīšanās» pildījusi savus pienākumus, redaktora slejā norāda laikraksts «The Daily Telegraph». «Viņai vajadzētu zināt, cik daudz tas nozīmē viņas tautai, un mums ir bijusi iespēja viņai pateikties un izrādīt savu mīlestību.»

Savukārt populārais tabloīds «The Sun» rezumē: «Četras dienas, kas lika mums lepoties ar Lielbritāniju».

Redaktora slejā izdevums norāda, ka pēc greznajām svinībām valsts kļuvusi «gaišāka, laimīgāka un daudz apmierinātāka».

«Vai mēs tiešām vēlamies attiekties no šīs vēstures un mantojuma un iemanīt to pret valsts vadītāju - kādu izbijušu politiķi vai valsts ierēdni?» retoriski vaicā avīze.

Savukārt «The Times» trešdien uzsver - kritiķi, kuri uzstāj, ka valstij nevajadzētu pakļauties nevēlētam līderim, nav visu līdz galam sapratuši.

«Ar monarhijas palīdzību mēs esam saglabājuši spēcīgu un taustāmu vēstures sajūtu,» atgādina izdevums. «Tiesa, mēs viņu neesam ievēlējuši. Tiesa arī, ka viņa pārstāv visu valsti tādā veidā, kāds nebūtu iespējams, ja mēs viņu būtu ievēlējuši. Ir vienkārši apkopot tīri racionālus argumentus pret pārmantoto monarhiju. Būtu grūtāk to aizvietot ar ko tādu, kas tik sekmīgi atbilstu mūsu vēlmei piederēt, vienlaikus tik tik maz ierobežojot mūsu nepieciešamību tikt sadzirdētiem.»

Savukārt laikraksts «The Guardian», kas bija skeptiski noskaņots pret jubilejas pasākumiem, savā redaktora slejā trešdien nekomentē aizvadītās svinības.

Tikmēr apskatnieks Saimons Dženkinss, kurš iepriekš rakstīja izdevumam «Times», secina, ka svinības par godu karalienes valdīšanas 60.gadadienai «bija maizes un cirka jubileja (..), taču valstij tā bija nepieciešama».

«Visām tautām ir nacionālie svētki, visiem ir savi rituāli,» piebilst Dženkinss. «Svinības bija laba atelpa no ziņām par šausmām, traģēdiju un recesiju. Svētku sajūta bija īsta. Laiku pa laikam nenāk par ļaunu sajust kopību ar savu valsti.»

Oficiālās svinības noslēdzās otrdien, kad karaliene aptuveni pusotru miljonu britu sveica no Bakingemas pils balkona.

Kā jau ziņots, britu karaļnams jubileju atzīmē jau visa gada garumā, tā locekļiem dodoties svinīgās vizītēs gan valsts iekšienē, gan uz ārvalstīm, taču svinības kulmināciju sasniedza no 2.jūnija līdz 5.jūnijam, kad visa Lielbritānija baudīja četras brīvdienas.

Sestdien karaliene nodevās visu mūžu ilgušajai kaislībai pret zirgiem un apmeklēja Epsomas derbiju.

Savukārt svētdiena bija atvēlēta «Lielajam jubilejas mielastam», kad visi briti tika aicināti doties ielās un brīvā dabā, lai dalītos maltītē ar kaimiņiem un draugiem.

Svētdien varēja arī vērot, iespējams, viskrāšņāko svinību notikumu - karaliskā liellaiva, kuru pavadīja 1000 kuģu un kuģīšu liela flotile no visas pasaules, pa Temzu devās cauri Londonas centram.

Tikmēr pirmdien pie Bakingemas pils notika popmūzikas koncerts, kurā cita starpā piedalījās Pols Makartnijs un Eltons Džons.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu