Šmēdiņš: Šī bija labākā dzimšanas dienas dāvana manā mūžā

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pludmales volejbolists Jānis Šmēdiņš šodien Londonas olimpiskajās spēlēs gūto uzvaru apakšgrupas kārtā nosauca par mūžā labāko dzimšanas dienas dāvanu, un neko citu no sava pārinieka Mārtiņa Pļaviņa viņš nevēlējās saņemt.

Latvijas duets pēc uzvaras pār venecuēliešiem Igoru Ernandesu/Hesusu Viljafanji (2:0) nodrošināja vietu izslēgšanas spēlēs, un Šmēdiņš savā 25. dzimšanas dienā žurnālistiem teica, ka neko citu nemaz nav vēlējies. Viņš bija apmierināts gan ar paša veikumu laukumā, gan Pļaviņa ieguldījumu uzvarā.

«Abi divi cīnījāmies un pietiekami labi nospēlējām. Ar spēli esmu apmierināts. Labākā dāvana, labākā līdz šim dzīvē,» jau bez spēles stresa mierīgi Latvijas žurnālistiem stāstīja Šmēdiņš, kam Londonā ir pirmās olimpiskās spēles.

Šmēdiņa apsveikšana Latvijas olimpiskajā delegācijā paredzēta vakarā. Piedāvājumu saņemt apsveikumus no rīta Šmēdiņš uzklausījis bez entuziasma un palūdzis viņu līdz spēlei netraucēt. «Teica, ka būs dāvana,» sacīja Šmēdiņš, taču uzsvēra, ka liela svinēšana nav paredzēta. «Kaut ko jau sadomāsim.»

Lai gan Venecuēlas duetu neuzskata par apakšgrupā spēcīgāko komandu, Šmēdiņš atgādināja, ka visas spēles Londonā ir ļoti saspringtas. Šmēdiņš Ernandesu/Viljafanji nosauca par nedaudz vājākiem salīdzinājumā ar pirmajiem pieveiktajiem pretiniekiem vāciešiem Jonatanu Erdmanu/Kaju Matisiku. «Bet varējām arī zaudēt, ja pienācīgi nenoskaņotos. Nebija nekādu vaļību.»

Smagāku cīņu otrajā setā Šmēdiņs izskaidroja ar pretinieku spēku, kā arī spēles specifiku. «Bieži ir tā, ka pēc vienkāršāk uzvarētā pirmā seta spēle kļūst sarežģītāka nevis pašu atslābināšanās dēļ, bet pretinieki vairāk koncentrējas un pieļauj mazāk kļūdu,» skaidroja Šmēdiņš.

Viņš ir pārliecināts, ka uzvarēt palīdzēja arī laikapstākļi ar ik pa brīdim sijājošu lietu. «Venecuēliešiem patīk māņu sitieni, taču mitrā laikā bumba ilgāk turas gaisā, tādēļ šāda taktika nav tik efektīva. Tas mums šoreiz nāca par labu,» sprieda Šmēdiņš un piebilda, ka pret citiem pretiniekiem varētu būt citādi.

Tikmēr Pļaviņš pastāstīja, ka olimpiskajā laukumā ir netipiski dziļas smiltis, kas mazāka auguma spēlētājiem ir neparocīgāk. Tādēļ visām komandām ir vairāk kļūdu un spēle neveidojas tik skatāma, kā varētu būt. Laukuma specifika dod priekšrocības tādiem spēlētājiem kā olimpiskie čempioni amerikāņi Tods Rodžerss un Fils Dalhauzers, uzskata Pļaviņš.

«Devītā vieta turnīrā jau nodrošināta. Tas noteikti nav solis atpakaļ, un mēs vēl spēlējam,» cerīgi nākotnē raudzījās Pļaviņš. «Varbūt vēl būs laba izloze, taču svarīgi arī labi nospēlēt [pēdējā cīņā apakšgrupā] pret nīderlandiešiem [Reinderu Numedoru/Rihardu Šuilu]. Cīnīsimies, lai tiktu vēl solīti augstāk,» apņēmība staroja no uzvaras iedvesmotā spēlētāja.

Pļaviņš piebilda, ka prognozēt kaut ko tomēr ir grūti, jo olimpiskajā turnīrā komandas cīnās par katru punktu atšķirībā no Pasaules kausa posmiem, kur, nonākot zaudētājos ar vairāku punktu starpību, mēdz arī palaisties, lai cerētu uz veiksmi nākamajā setā. «Toties Londonā katrs izspēlē zaudēts punkts var liegt iespēju tikt ārā no apakšgrupas. Olimpiskais turnīrs uzliek arī papildu atbildību līdzjutēju un daudzo skatītāju dēļ.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu