Kuldīgā veidos dzīvnieku patversmi (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Veterinārārste Marita Līdaka ir gatava Kuldīgā veidot dzīvnieku patversmi, lai klaiņojošo suņu un kaķu problēmu risinātu civilizēti.

Kurzemnieks, kas visu šo laiku ir uzklausījis gan bēdu stāstus par nabaga dzīvnieciņiem, gan iedzīvotāju neapmierinātību ar klaiņojošiem kaķiem un suņiem, nolēmis atbalstīt šo iniciatīvu. Informatīvo atbalstu akcijai sniegs arī Kurzemes Radio un Skrundas televīzija.

Iznomā telpas

"Biju pie kolēģiem Saldus patversmē, un viņi teica, ka daudz zvanu ar lūgumu palīdzēt ir tieši no Kuldīgas," saka M.Līdaka. Viņa parakstījusi līgumu ar uzņēmumu Kuldīgas siltumtīkli par vecās katlumājas telpu nomu Vakara ielā 5.

"Mums gāja ļoti grūti, kamēr atradām piemērotas telpas. Vecajā vietā, kur bija Kuldīgas komunālo pakalpojumu izolators, to nevarēja reģistrēt. Tur nav apkures, un arī cilvēkiem tas nav tik viegli pieejams, jo tas atrodas patālu no pilsētas. Izskatījām dažādas telpas, kamēr atradām šīs," stāsta ārste.

Vienā ēkas daļā paredzēta Maritas privātklīnika un zooveikals. Te remonts pašu spēkiem jau sākts.

Atbilstoši mūsdienu prasībām

Otrā ēkas daļa tiktu atvēlēta noķertajiem vai atdotajiem dzīvnieciņiem. Šādas patversmes Latvijā lielākoties darbojas par ziedojumiem. Lai patversmi ierīkotu atbilstoši mūsdienu prasībām, nepieciešams ap 2000 latu. Tāpēc ārste sadūšojusies aicināt palīgā sabiedrību. "Ja kāds ir spējīgs ziedot kaut nelielu summu un ir gatavs atbalstīt šo ieceri, es būšu ļoti pateicīga," viņa saka. Patversme būs privāta, bet tā darbosies pilsētas labā. Marita uzņemsies rūpes par klaiņojošo dzīvnieku ķeršanu, ar laiku piesaistot darbiniekus. Dzīvnieku ķeršanai un viņu uzturēšanai naudu piešķirs pašvaldība, apliecina SIA Kuldīgas komunālie pakalpojumi valdes priekšsēdis Pēteris Gobzemis.

Noteikumi paredz, ka suns vai kaķis izolatorā tiek turēts tikai divas nedēļas. Ilgākam laikam nepietiek naudas. Vai nu šajā laikā izolatora iemītnieks atgriežas pie saimnieka, vai tam tiek atrastas jaunas mājas. Ja tas neizdodas, dzīvnieks tiek iemidzināts. Marita ļoti cer, ka ar laiku viņai būs iespēja dzīvnieciņus aprūpēt tik ilgi, cik nepieciešams, kamēr tiem tiktu atrastas jaunas mājas un gādīgi saimnieki.

Nodos būrus, varbūt sterilizēs

No vecā izolatora Maritai tiks nodoti trīs suņu un seši kaķu būri. Atbilstoši prasībām tiks izveidota atsevišķa mītne suņiem un kaķiem un karantīnas telpa.

Ja būs līdzekļi, tad Marita izolatorā dzīvniekus sterilizēs: "Par to būs jāvienojas ar cilvēkiem. Piemēram, jaunajās mājās ir daudz kaķu. Ja atradīsies kāds, kurš sola viņus pabarot, tad pēc sterilizācijas varēsim laist dzīvniekus atpakaļ brīvībā. Ja neviens neuzņemsies atbildību, būs konflikti. Parasti ir tā, ka vieni kaķus nevar ciest, citi negrib, ka tos iemidzina. Tās būs sarunas ar konkrētās mājas iedzīvotājiem.

***

Topošajai dzīvnieku patversmei naudu var ziedot (uzņēmēji var saņemt nodokļa atlaides) Kuldīgas novada pašvaldības ziedojumu kontā: SEB banka, LV12UNLA0050000187360, reģ. nr. 90000035590 ar norādi Dzīvnieku patversmei.

Ziedojumu kastītes atradīsies Kurzemnieka redakcijā, lielveikalā Domo (Cepurīšu ielā 5) un Kuldīgas veselības centrā (Ventspils ielā 12).

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu