Zariņš: SM un CAF ir vienojušies par līguma grozījumiem, ministrija to noliedz (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Satiksmes ministrija (SM) ir vienojusies ar Spānijas uzņēmumu «Construcciones y Auxiliares de Ferrocariles S.A.»(CAF) par jauno vilcienu iepirkuma nepieciešamajiem grozījumiem, taču pagaidām tiem iebilst AS «Pasažieru vilciens» (PV) valde, biznesa portālam «Nozare.lv» apliecināja Saeimas deputāts Ivars Zariņš (SC).

Satiksmes ministrijā savukārt norādīja, ka ministrijas valsts sekretāram Anrijam Matīsam nav bijusi vienošanās ar CAF pārstāvjiem par jauno vilcienu iepirkuma konkursa grozījumiem. «Vēršam uzmanību, ka sarunas ar CAF par līguma nosacījumiem nodrošina AS «Pasažieru vilciens» valde, ministrija nenodrošina sarunu vešanu,» uzsvēra SM.

Zariņš biznesa portālam «Nozare.lv» norādīja, ka PV nosūtītie priekšlikumi grozījumiem jauno vilcienu iepirkuma līgumā esot absurdi, jo, piemēram, tajos ietverta arī prasība, lai vilcieni tiktu sertificēti visās Eiropas Savienības valstīs, lai gan Eiropā, kā zināms, ir divu platuma veidu sliedes.

Savukārt Satiksmes ministrijas valsts sekretāra Matīsa un CAF sarunas esot bijušas loģiskas, un spāņi vairākos punktos piekrituši un bijuši gatavi piekāpties Latvijas puses prasībām. Konkrētos punktus Zariņš nenosauca, skaidrojot, ka to neatļauj līguma konfidencialitātes apsvērumi. Šajās sarunās PV valdes pārstāvji neesot piedalījušies.

Zariņš norādīja, ka izveidojusies absurda situācija, ka PV valde ignorē sava akcionāra doto uzdevumu un rīkojas kā «valsts valstī». Viņš norādīja, ka šajā gadījumā ir jārīkojas Satiksmes ministrijas vadībai, lai Latvija tomēr iegūtu nozīmīgo līgumu, kas ļaus attīstīt ražošanu. CAF pārstāvji arī apliecinājuši, ka ražošana tiks veikta Latvijā un tiks izsniegta ražošanas licence un gatavi to apliecināt.

Viņš arī norādīja, ka šis jautājums jau sen bija jāskata valdībā un jāparāda politiskā griba, ja vēlas līgumu realizēt.

PV savukārt skaidroja, ka uzņēmums saskaņā ar ministrijas pieprasījumu ir iesniegusi SM pagājušajā nedēļā izstrādāto versiju līguma grozījumiem, jo nepieciešams ministrijas kā kapitāla daļu turētāja saskaņojums. Attiecīgi ministrijai tie ir jāizvērtē un jādod saskaņojums.

PV esot akcionāra saskaņojums tai grozījumu versijai, ko piedāvājam CAF jau 12.jūnijā. «Savukārt par pagājušajā nedēļā runāto grozījumu versiju saskaņojumu neesam saņēmuši, tādēļ tie tagad ir iesniegti SM. Ceram, ka SM ātri izskatīs un dos savu saskaņojumu,» uzsvēra uzņēmumā.

Kā ziņots, 26.septembrī PV nodeva Spānijas uzņēmumam vēstuli, kurā precīzi formulēja piecus vilcienu iepirkuma līguma grozījumus punktus. CAF paziņoja, ka nav gatavs slēgt jaunu vilcienu iepirkuma līgumu, kā to piedāvāja Latvijas puse, bet gan veikt grozījumus jau 2.aprīlī parakstītajā līgumā.

Jauno 34 elektrovilcienu un septiņu dīzeļvilcienu iepirkuma iegādes kopējās izmaksas tiek plānotas 144 miljonu latu apmērā, no kuriem Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējums būs 100 miljoni latu, bet PV līdzfinansējums šā projekta realizācijai būs 44 miljoni latu. Savukārt otra līguma daļa paredz šo vilcienu uzturēšanu 30 gadu periodā. Kopumā līguma vērtība ir 610,76 miljoni eiro (429,24 miljoni latu). Jaunajiem vilcieniem ir jābūt saražotiem līdz 2015.gada augustam.

CAF un PV par parakstītā jauno vilcienu iepirkuma līguma grozījumiem jāvienojas līdz 2.oktobrim.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu