Lācplēša dienas pasākumi Latvijā (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Piedāvājam ieskatu Jūrmalas, Rēzeknes, Liepājas, Daugavpils un Mārupes Lāčplēša dienai veltīto pasākumu programmās:

  • Jūrmalā Lāčplēša dienā notiks tradicionālais lāpu gājiens

Lāčplēša dienā, 11.novembrī, Jūrmalā notiks svētbrīdis, tradicionālais lāpu gājiens un piemiņas pasākums pie kapteiņa Paula Zolta pieminekļa, aģentūru LETA informēja Jūrmalas pilsētas domē.

Lāčplēša dienas pasākumi «Par Latviju» Jūrmalā svētdien, 11.novembrī, sāksies ar svētbrīdi plkst.16.00 Slokas evaņģēliski luteriskajā baznīcā Raiņa ielā 4.

Tūlīt pēc svētbrīža pie baznīcas pulcēsies Jūrmalas iestāžu un uzņēmumu darbinieki, skolēni, skolotāji un audzēkņu vecāki, lai piedalītos lāpu gājienā cauri visai Slokai un Kauguriem pa Raiņa un Kaugurciema ielu līdz pat kapteiņa Zolta piemineklim, kur plkst.18 notiks piemiņas brīdis ar Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētāja Gata Trukšņa uzrunu.

Lāčplēša dienas svinības noslēgs sadziedāšanās un tējas baudīšana pie ugunskura laukumā pie Kapteiņa Zolta pieminekļa, piedaloties latviešu tradīciju kopai «Skance» un Vītolu ģimenei, kura kļuvusi pazīstama no pirmajiem telekompānijas LNT rīkotajiem ģimeņu dziedāšanas svētkiem televīzijā.

  • Mārupē Lāčplēša dienu svinēs ar tradicionālo skrējienu un pirmo lāpu gājienu

Svinot Lāčplēša dienu, svētdien, 11.novembrī, Mārupē notiks tradicionālais lāpu skrējiens un pirmo reizi arī lāpu gājiens.

Abi Lāčplēša dienai veltītie pasākumi 11.novembra pēcpusdienā no plkst.16 notiks paralēli. Plkst.17.15 lāpu skrējiena un gājiena dalībnieki pulcēsies Mārupes kapos pie represijās cietušajiem veltītā monumenta, lai kopīgi dotos aizdegt svecītes un nolikt ziedus kritušo atdusas vietā.

Lāpu skrējiena tradīciju kopj Mārupes vidusskola sadarbībā ar Mārupes novada domi. «Lāčplēša dienas lāpu skrējienā cenšamies sportisko savienot ar vēsturiski patriotisko. Šogad skrējiena sākumam izvēlēts Dzelzs tilta Pārdaugavas posms pie Induļa Rankas veidotā piemiņas pieminekļa cīnītājiem pret Bermonta karaspēku. Vieta zīmīga ar to, ka Bermonts šeit tika apturēts un lēnam dzīts atpakaļ Jelgavas virzienā. Skriesim līdz Mārupes kapiem, kur atdusas divi Lāčplēša ordeņa kavalieri Dāvids Kretulnieks un Arvīds Vuškalns,» skaidroja skolas direktors Jānis Lagzdkalns.

Pirmo reizi Mārupē notiks arī lāpu gājiens, kuru rīko Nacionālās apvienības (NA) Mārupes nodaļa sadarbībā ar 1991.gada barikāžu dalībnieku Mārupes biedrību, Zemessardzes 17.bataljonu un Mārupes novada domi. «11.novembris ir laiks, kad mēs, novada iedzīvotāji, varam vienoties kopīgā pasākumā par godu latviešu varoņu piemiņai. Sadarbojoties ar Mārupes pašvaldību, vēlamies Lāčplēša dienas svētku sajūtu radīt pēc iespējas vairāk mārupiešu, tāpēc lāpu skrējienu šogad papildinās arī lāpu gājiens,» skaidroja NA Mārupes nodaļas vadītājs Raivis Zeltīts.

  • Rēzeknē notiks Lāčplēša dienai veltīti pasākumi

Rēzeknes Jēzus Sirds katedrālē plkst.12 notiks aizlūgums par kritušajiem karavīriem, bet plkst.17 pie pieminekļa «Vienoti Latvijai» sāksies lāpu gājiens, kas virzīsies pa Atbrīvošanas aleju un Varslavāna ielu un noslēgsies Miera ielas kapos, kur pie obeliska Latgales Atbrīvošanas cīņās kritušajiem karavīriem notiks piemiņas brīdis.

Sakarā ar Lāčplēša dienas pasākumiem 11.novembrī no plkst.16.50 līdz 17.15 tiks slēgts Atbrīvošanas alejas posms no N.Rancāna ielas līdz Brāļu Skrindu ielai. Neskatoties uz to, ka ielu posmi, pa kuriem virzīsies lāpu gājiens, tā laikā netiks slēgti - gājiena dalībnieki virzīsies policijas mašīnu pavadībā - autovadītāji ir aicināti būt uzmanīgiem.

Lāčplēša dienā zemessargu kandidāti Liepājā nodos svinīgo zvērestu

Lāčplēša dienā pulkveža Oskara Kalpaka piemiņas vietā Liepājas Ziemeļu kapos Zemessardzes 44.kājnieku bataljona zemessargu kandidāti nodos svinīgo zvērestu.

Zvēresta došana notiks 11.novembrī plkst.18.30 pēc lāpu gājiena un piemiņas pasākuma pulkveža Kalpaka piemiņas vietā.

Saskaņā ar Zemessardzes likumu zemessargu kandidātiem sekmīgi jānokārto pamata apmācība, un tikai tad viņi drīkst dot zvērestu. Zemessarga zvērests skan šādi: «Es, uzņemoties zemessarga pienākumus un apzinoties atbildību savas tautas un likuma priekšā, zvēru būt uzticīgs Latvijas Republikai, tās Satversmei un likumīgajai valdībai, netaupot spēkus, veselību un dzīvību, sargāt Latvijas valsti un tās neatkarību. Apsolos pēc labākās sirdsapziņas veikt zemessarga pienākumus, bez ierunām pakļauties militārajai disciplīnai, vienmēr pildīt savu komandieru pavēles un rīkojumus atbilstoši Latvijas Republikas likumiem.»

  • Daugavpilī sākas Lāčplēša dienai veltīti pasākumi

Lāčplēša dienā, 11.novembrī, notiks ziedu nolikšana karavīru kapos un piemiņas vietās, bet plkst.12 Latvijas armijas karavīru brāļu kapos (Luterāņu kapos) sāksies piemiņas brīdis. Plkst.16 Latviešu kultūras centra koncertzālē notiks Lāčplēša dienai veltīts koncerts, kurā izskanēs Daugavpils Valsts ģimnāzijas svētku programma «Viss, viss nu vienā vārdā likts - Latvija!» un uzstāsies Ieva Akuratere. No plkst.16 līdz 18 A.Pumpura skvērā tiks iedegtas svecītes.

12.novembrī plkst.17 paredzēta Daugavpils Valsts ģimnāzijas saimes sadziedāšanās ģimnāzijas pagalmā.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu