LLU studenti dosies protesta gājienā (89)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) studenti beiguši parakstu vākšanu, pieprasot izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa demisiju, un ir savākti vairāk nekā 2500 paraksti, kas ir aptuveni puse no kopējā studējošo skaita.

LLU Studentu pašpārvaldes (SP) vadītāja Signija Dziļuma aģentūru LETA informēja, ka parakstu vākšana ir beigusies un rīt, 23.novembrī, Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) kopā ar pavadvēstuli tiks nodoti savāktie vairāk nekā 2500 LLU studentu paraksti par Ķīļa demisijas pieprasīšanu.

Saskaņā ar LLU Studentu sekretariāta un Personāldaļas datiem par 2012.gada 1.oktobri, LLU patlaban studē 5142 studenti, apkopojot studējošos pilna un nepilna laika pamatstudijās, maģistra studijās un doktora studijās.

Dziļuma arī informēja, ka rīt LLU SP aktīvisti un studenti arī piedalīsies Latvijas Mākslas augstskolu asociācijas (LMAA) rīkotajā protesta gājienā «Pastaiga 2012», lai pievērstu uzmanību saspringtajai situācijai Latvijas augstākās izglītības telpā un studenti tiktu sadzirdēti.

«Mēs vēlamies paust savu nostāju, ka esam par 480 «budžeta vietu» saglabāšanu LLU studentiem un ka esam par studiju kvalitātes celšanu. Taču mēs esam pilnībā pret haotisku valstsvīru rīcību, tāpēc iesim gājienā,» pauda LLU SP vadītāja.

LMAA informējusi, ka gājiena «Pastaiga 2012» laikā ir paredzēts apstaigāt Latvijas varas centrus – Ministru kabinetu un Saeimu, iesniedzot tajos Latvijas Mākslas augstskolu asociācijas augstskolu apvienotās Senātu sēdes kopējo paziņojumu un vienlaikus atgādinot par visu labas gribas politiķu un valdību veidojošu politisko partiju kopējo atbildību par Latvijas augstākās izglītības nākotni.

LLU studenti, kuriem rīt nav nodarbību un kuri vēlas piedalīties gājienā, aicināti pievienoties LLU SP aktīvistu grupai, kas ar autobusu uz Rīgu izbrauks plkst.9.30 no Jelgavas pils Ziemeļu vārtiem. Pulcēšanās gājienam notiks plkst.11 Latvijas Mākslas akadēmijas pagalmā.

Kā ziņots, līdz 16.novembrim LLU studenti bija savākuši 2059 parakstus, aģentūru LETA iepriekš informēja LLU Sabiedrisko attiecību un karjeras centra pārstāvis Aigars Ieviņš.

14.novembrī LLU Senāta ārkārtas sēdē studenti paziņoja par parakstu vākšanu, pieprasot Ķīļa demisiju, un Senāts nolēma atbalstīt studentu iniciatīvu. LLU Senāta ārkārtas sēdē tika skatīts tikai šis jautājums.

Pēc LLU SP iniciatīvas universitātē studējošie tika aicināti atbalstīt pašpārvaldes lēmumu. Parakstu vākšana norisinājās arī Zemgales Olimpiskajā centrā, Studentu dienu noslēguma koncertā, tomēr tajā netika iesaistīti citu augstskolu studenti, informēja LLU pārstāvis.

Šāds lēmums pieņemts, jo LLU studenti uzskata, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) publiskotais alternatīvais studiju programmu novērtējums ir balstīts uz nekorektu metodiku, neatspoguļojot reālo situāciju universitātē. Turklāt nav ievērots tiesiskuma princips - nav noslēdzies akreditācijas process un nav uzklausīti studiju programmu īstenotāju iebildumi un skaidrojumi par veiktajām un plānotajām aktivitātēm B un C grupā ietverto studiju programmu kvalitātes uzlabošanā, iepriekš skaidroja LLU pārstāvis.

Tāpat universitātē studējošie ir pārliecināti, ka nesen publiskotais dokuments satur Latvijas un starptautisko sabiedrību maldinošu informāciju, kas apšauba Augstākās izglītības padomes (AIP) un starptautisko ekspertu kompetenci, neveicinot uzticību augstākās izglītības sistēmai valstī un kavējot jau aizsākto sadarbību ar ārzemju partneriem.

«Šāda LLU Studentu pašpārvaldes rīcība ir loģiska reakcija uz nepamatotiem un haotiskiem studiju programmu pārvērtējuma rezultātiem. Jau mēnešiem ilgi valdošā neziņa un konkrētas stratēģijas neesamība studējošajiem rada raizes par savu, universitātes un nācijas nākotni,» uzsvēra LLU SP vadītāja Signija Dziļuma.

Dziļuma informēja, ka LLU Studentu pašpārvalde ir daļa no augstskolu pašpārvaldēm, kuras Latvijas Studentu apvienības (LSA) darba grupā pieprasīja Ķīlim skaidrojumus par jautājumiem, kas saistīti ar reformām augstākajā izglītībā.

«Atbildes diemžēl bija nekonkrētas, taču vēlējāmies rast risinājumu konstruktīvā sarunā, bet diskusija jau ilgstoši notikusi haotiski, izmantojot plašsaziņas līdzekļus un neveidojot abpusēju komunikāciju,» teica Dziļuma.

Jau ziņots, ka Ķīlis ir paziņojis, ka AIP varētu būt pašrocīgi labojusi un tādējādi viltojusi ārzemju ekspertu veikto augstskolu studiju programmu novērtējumu. Savukārt AIP vadītājs Jānis Vētra noliedz, ka AIP būtu viltojusi ekspertu vērtējuma datus par Latvijas augstskolu studiju programmu kvalitāti, un izskanējušo informāciju uzskata par nepatiesu.

TV3 raidījumā «Nekā personīga» Ķīlis izteicās, ka pastāv nopietna varbūtība, ka saistībā ar iespējamo datu viltošanu būs jāatdod Augstākās izglītības padomes (AIP) īstenotajā Eiropas Sociālā fonda projektā «Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai» ieguldītie līdzekļi - aptuveni viens miljons latu.

Tādēļ IZM plāno piesaistīt respektablu auditorfirmu, kas pārbaudīs projekta kvalitāti un izvērtēs rezultātu iegūšanas, ievadīšanas un apstrādes procesu. Pārbaudes izmaksām nevajadzētu pārsniegt 20 000 latu, aģentūrai LETA stāstīja izglītības un zinātnes ministra padomnieks Reinis Tukišs.

Tāpat tikšot aicināti talkā analītiķi, kas vērtēšot «pašu datu iespējas», proti, ko no tiem varot secināt. Tāpat būšot jāveic pārbaude IZM, kā veikta projekta pārraudzība visā tā garumā.

Komentāri (89)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu