Obama atklāj priekšlikumus ar šaujamieročiem saistītas vardarbības mazināšanai (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama trešdien parakstīja 23 rīkojumus, kuru mērķis ir samazināt ar ieročiem saistītu vardarbību, un mudināja Kongresu noteikt kaujas ieroču aizliegumu.

Vienlaikus Obama aicināja Kongresu noteikt par pienākumu rūpīgāk pārbaudīt ieroču pircējus un aizliegt lielas ietilpības aptveres un bruņusitēju lodes.

«Kongresam ir jārīkojas. Kongresam ir jārīkojas drīz,» uzsvēra Baltā nama saimnieks, solot, ka viņa administrācija darīs visu, kas ir tās spēkos, lai panāktu, ka tiek apstiprināti jaunie ieroču kontroles noteikumi.

«Tie ir mūsu bērni. Mums būtu jāatceras, ka mūsu atbildība ir rūpēties par viņiem un pasargāt viņus no ļauna,» sacīja Obama. «Tas ir mūsu kā sabiedrības pirmais uzdevums - pasargāt savus bērnus.»

14.janvārī apritēja mēnesis kopš traģiskā slaktiņa ASV Konektikutas štata Ņūtaunas pamatskolā, kur tika nogalināti 20 bērni sešu līdz septiņu gadu vecumā un seši pieaugušie.

ASV viceprezidents Džo Baidens pēc Obamas rīkojuma iesniedza prezidentam priekšlikumus, kā samazināt ar šaujamieročiem saistītu vardarbību.

Ja tie tiks ieviesti pilnā apmērā, tās būs nozīmīgākās reformas ieroču kontroles jomā ASV vairāku gadu desmitu laikā.

Sagatavotie priekšlikumi paredz uzsākt nacionāla mēroga kampaņu, atgādinot par drošu un atbildīgu ieroču turēšanu, kā arī rosina pārskatīt ieroču seifu drošības standartus un skolās rīkot apmācības, kā reaģēt uzbrukumu gadījumā.

Obamas parakstītajiem 23 rīkojumiem Kongresa apstiprinājums nav vajadzīgs.

Jau vēstīts, ka ASV Nacionālā šaujamieroču asociācija otrdien nodēvēja Obamu par «elitāru liekuli», kurš norīkojis Slepenā dienesta aizsardzību savām meitām, bet iebilst pret šaujamieroču klātbūtni pārējās skolās.

Asociācija nosodīja prezidenta divkosību, gādājot par savu bērnu aizsardzību un ieročiem brīvu zonu pārējiem bērniem. «Vai prezidenta bērni ir svarīgāki par mūsu?» jautāts asociācijas uzņemtajā video. «Tad kādēļ viņš ir skeptisks attiecībā uz bruņotu apsardzi mūsu skolās, ja viņa bērnus viņu skolās sargā bruņoti apsargi? Obamas kungs pieprasa, lai turīgie maksā taisnīgu daļu nodokļu, bet viņš ir tikai vēl viens elitārs liekulis, kad runa ir par taisnīgu daļu drošības,» paziņoja Nacionālā šaujamieroču asociācija.

Decembrī kādā intervijā Obama atzina, ka ir skeptiski noskaņots attiecībā uz asociācijas ierosinājumu izvietot skolās visā valstī bruņotus apsargus. Obama norādīja, ka neuzskata to par risinājumu problēmai.

Laikraksta «Washington Post» un televīzijas kanāla «ABC News» šonedēļ veiktā aptauja liecina, ka 55% amerikāņu atbalsta Nacionālās šaujamieroču asociācijas ierosinājumu, savukārt 52% atzina, ka pēc traģiskā slaktiņa Ņūtaunas pamatskolā nosliekušies par labu lielākai ieroču kontrolei.

Pēc šīs traģēdijas ASV ar jaunu sparu atsākās diskusijas par ieroču kontroli un veidiem, kā labāk pasargāt bērnus.

Savukārt Ņujorkas štats otrdien pieņēma bargāko ieroču likumu valstī, pirmais reaģējot uz aicinājumiem stingrāk regulēt šaujamieročus.

Demokrātu partiju pārstāvošais gubernators Endrū Kuomo apsveica likumdevēju sapulces «drošo paziņojumu, sanākot kopā abām partijām, sadarbojoties, lai stātos pretim izaicinājumiem, ar kuriem saskaras mūsu štats un mūsu nācija, jo mēs esam pieredzējuši pārāk daudz bezjēdzīgas vardarbības ar ieročiem».

Jaunais likums pilnībā aizliedz kaujas šaujamieročus, samazina pieļaujamo patronu daudzumu aptverē no desmit līdz septiņām, kā arī liek pārbaudīt informāciju par pircēju visos gadījumos, tostarp arī starp privātpersonām slēgtajos darījumos. Viens no svarīgākajiem likuma aspektiem ir nepieļaut šaujamieroču nonākšanu garīgi slimu cilvēku rokās.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu