Arī Daugavpilī un Līvānos plūdi, visticamāk, pārspēs 2010.gada apmērus (17)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Māris

Daugavpilī un Līvānos, kur ūdens līmenis Daugavā pārsniedz kritisko atzīmi, arvien vairāk applūst zemākās vietas upes tuvumā, un sagaidāms, ka tuvāko divu dienu laikā arī šeit plūdi pārspēs 2010.gada apmērus, liecina hidrologu sniegtā informācija.

Fotogalerijā: Plūdi Pļaviņās

Krāslavā, kā arī daudzviet citviet Latgalē un Vidzemē pie citām upēm tas jau ir noticis. Taču nekur nav gaidāma tik bīstama situācija, kāda plūdu dēļ radās piektdien Pļaviņās un nedēļas pirmajā pusē Ogrē, kur ledus sastrēgumu dēļ tika piedzīvoti lielākie plūdi novērojumu vēsturē.

Pēdējās diennakts laikā ūdens līmenis Daugavā Baltkrievijas teritorijā paaugstinājies par 25-46 centimetriem, līdz ar to arī Latvijas teritorijā vēl gaidāms neliels ūdens kāpums. Lēna ūdens līmeņa celšanās Daugavā varētu turpināties līdz pirmdienai, 22.aprīlim, un ūdens līmenis Latvijas teritorijā kopumā varētu paaugstināties vēl par 10-40 centimetriem.

Sestdienas rītā Krāslavas novadā, tostarp Krāslavā, ūdens līmenis Daugavā jau pārsniedzis 2010.gada maksimālo atzīmi, tostarp par 12 centimetriem Piedrujā, bet upes posmā no Daugavpils līdz Jēkabpilij līdz tai atlikuši 2-18 centimetri. Daugava applūdinājusi plašas teritorijas, tajā skaitā pilsētu zemākos rajonus un citas apdzīvotas vietas.

Arī Jēkabpilī ūdens līmenis, visticamāk, nedaudz pārsniegs 2010.gada atzīmi un pirmo plūdu robežu, bet pilsētas teritorijā nopietni plūdi nav gaidāmi, jo to pasargā pēdējos gados nostiprinātais aizsargdambis.

Latvijas upes lielākoties brīvas no ledus, vien dažu upju posmos - galvenokārt valsts ziemeļaustrumu daļā - vēl turpinās ledus iešana. Ūdens temperatūra Latgalē un Vidzemē paaugstinājusies līdz +2..+4 grādiem, Kurzemē un Zemgalē - līdz +4..+8 grādiem.

Jau ziņots, ka lielākā ūdens līmeņa paaugstināšanās tuvākajās dienās turpināsies Aiviekstē un Gaujā, kur applūdīs plašākas palienes. Gaujā pie Valmieras ūdens līmenis sestdienas rītā bija 1,7 metrus, pie Carnikavas - 42 centimetrus zemāks par 2010.gadā reģistrēto maksimumu. Ūdens līmenis Aiviekstē un Gaujā turpina kāpt ar intensitāti 20-30 centimetru diennaktī.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu