Valdība Daugavpilī un Daugavpils novadā izsludina ārkārtas situāciju; iespējama piespiedu evakuācija (43)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valdība šodien speciāli sasauktajā sēdē nolēma, ka ārkārtas situācija saistībā ar plūdiem Daugavpilī un Daugavpils novadā ir izsludināma uz nedēļu, žurnālistus informēja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

Gadījumā, ja ārkārtas situācija būs jāpagarina, nākamo pirmdien atkal tiks sasaukta valdības ārkārtas sēde.

Kozlovskis skaidroja, ka ārkārtas situācija nozīmē, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam būs tiesības īstenot piespiedu evakuāciju no plūdu skartajiem rajoniem. Savukārt tiesībsargājošajām iestādēm uzdots apsargāt tās saimniecības, no kurām ir evakuēti iedzīvotāji.

Tāpat ārkārtas situācijas izsludināšana nozīmē, ka nepieciešamības situācijā būs tiesības izmantot Valsts robežsardzes un Nacionālo bruņoto spēku rīcībā esošos līdzekļus.

Jau ziņots, ka par ārkārtas situācijas izsludināšanu Daugavpilī un Daugavpils novadā šodien vienojās Krīzes vadības padomes sēdē. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) pēc sēdes skaidroja, ka gadījumā, ja situācija pasliktināsies, glābšanas dienests būs tiesīgs iedzīvotājus evakuēt piespiedu kārtā, jo pretējā gadījumā visus izglābt nebūs iespējams, īpaši ņemot vērā, ka patlaban daudzi atsakās pamest savu dzīvesvietu.

Kozlovskis žurnālistiem atklāja, ka maksimālais ūdens līmenis Daugavā gaidāms tuvāko pāris stundu laikā. Kritiskā atzīme ir astoņi metri. Ja dambis ūdeni nenoturēs, applūdīs Daugavpils pilsēta.

Par iedzīvotāju piespiedu evakuāciju lems Daugavpils novada Civilās aizsardzības komisija. Pēc pašreizējām aplēsēm, varētu tikt evakuēti vairāki simti cilvēku. Patlaban ūdens līmeņa celšanās nav tik strauja un iedzīvotāju evakuācija vēl nav nepieciešama.

Tikmēr pārējos novados, kurus skāruši pavasara plūdi, ārkārtas situāciju nav nepieciešams izsludināt, jo tur situācijas normalizēšanai var izmantot spēkā esošo likumdošanu, piemēram, Civilās aizsardzības likumu.

Kā ziņots, sasniedzot 7,88 metru atzīmi, šorīt ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils par gandrīz metru pārsniedzis kritisko septiņu metru atzīmi. Mežciemā sācis applūst dārzkopības kooperatīvs, 23 kooperatīva pastāvīgajiem iedzīvotājiem piedāvāts evakuēties. Evakuēti vismaz astoņi cilvēki. Kooperatīva teritorijā apsekotas visas būves, vairāki cilvēki atteikušies no evakuācijas, iepriekš informēja Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts.

Komentāri (43)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu