Norāda, kad Valmierā varētu būt gaidāmi lielākie plūdi (22)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Ieva Čīka/LETA

Pie pašreizējiem ūdens līmeņa Gaujā celšanās tempiem Valmierā līdz prognozētajai kritiskākajai robežai šogad, kas ir 5,2 līdz 5,3 metri, ir atlikušas aptuveni divas diennaktis, aģentūru LETA informēja Valmieras pilsētas pašvaldības priekšsēdētājs Inesis Boķis («Valmierai un Vidzemei»).

Vidēji stundā ūdens līmenis ceļas par aptuveni diviem līdz trim centimetriem. Patlaban ūdens līmenis ir aptuveni 4,15 metri. 2010.gada maksimālais plūdu līmenis bija aptuveni 4,8 metri, šādu informāciju salīdzinājumam aģentūrai LETA sniedza Boķis.

Tiek prognozēts, ka līdz maksimālajiem plūdiem Valmierā pie līdzšinējiem ūdens līmeņa celšanās tempiem gaidāmas aptuveni divas diennaktis, taču, kā norāda Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Vidzemes reģiona brigādes komandieris un Civilās aizsardzības komisijas vadītājs Jānis Skrastiņš, vairāk par gaidāmajiem plūdiem, kā arī konkrētāku to laiku un apmēru būs iespējams pateikt rīt no rīta, secinot pēc ūdens līmeņa izmaiņām naktī.

Jau ziņots, ka šodien plkst.16 tika sasaukta Valmieras pilsētas pašvaldības civilās aizsardzības komisija, kurā plūdu risku novēršanā iesaistītās puses izrunājušas rīcības plānus sliktākajā gadījumā - ja Valmieru skars smagi plūdi, pašvaldība ir apzinājusi arī iespējamās apmešanās vietas iedzīvotājiem, kam nāktos evakuēties no savām dzīvesvietām, arī glābēji ir gatavi rīkoties.

«Panikas celšanai pilsētā noteikti nav nekāda pamata. Mēs vienkārši esam gatavi pašam smagākajam un gatavojam arī iedzīvotājus, jo, pat, ja daudzstāvu mājā tikai nedaudz pagrabā iekļūst ūdens, ir jāatslēdz elektrība visai mājai, bet nav jau teikts, ka tā arī notiks. Varbūt rīt upe rādīs pavisam citu ainu,» aģentūrai LETA apgalvoja Boķis.

Zem jaunā Gaujas tilta pamazām sāk veidoties baļķu sanesumi, taču gan Boķis, gan Skrastiņš norāda, ka to apmērs ir tik minimāls, ka problēmas tie patlaban noteikti nerada.

LETA jau ziņoja, ka Valmieras pilsētas pašvaldība gatavojas situācijai, kad ūdens līmenis varētu sasniegt kritisko atzīmi, pie kuras tiktu apdraudēti daudzdzīvokļu nami aptuveni ar 2000 iedzīvotāju, tādēļ pašvaldība aicina iedzīvotājus būt gataviem evakuēties.

Pašvaldība aicina Rūpniecības ielas 40 un 42 namu iedzīvotājus, L.Laicena ielas 9, 11, 12, 13 un 15 daudzdzīvokļu un privāto namu iedzīvotājus būt gataviem sliktākajam scenārijam. Tas nozīmē - sagatavoties elektrības, ūdens, gāzes, apkures atslēgumam, nodrošināties ar pārtiku un dzeramo ūdeni, uzlādēt mobilos telefonus, pārbaudīt radioaparātu un kabatas lukturīšu baterijas, sagatavot pašas nepieciešamākās lietas, piemēram, dokumentus, zāles, naudu, iespējamai evakuācijai, kā arī padomāt par iespējamu uzturēšanās vietu sev un mājdzīvniekiem evakuējoties.

Valmieras pilsētas pašvaldība ir apzinājusi vietas iedzīvotāju izmitināšanai ārkārtas situācijas gadījumā, kā arī pārrunājusi dzeramā ūdens piegādes sistēmu un rīcību, nodrošinot iedzīvotājus ar cita veida nepieciešamo palīdzību, aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā Kristīne Melece.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs 2013.gadā Valmierā maksimālo ūdens līmeni prognozēja no 3,80 līdz 4,80 metriem, kas ir tuvu 2010.gada palu līmenim.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu