Vjačeslavs Dombrovskis vēlas turpināt Ķīļa aizsāktās pārmaiņas (27)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Reformu partijas izvirzītais izglītības un zinātnes ministra amata kandidāts, pašreizējais partijas Saeimas frakcijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis izvirzījis piecas galvenās prioritātes izglītības un zinātnes nozarē 2013.-2014.gadam, kas sakrīt ar iepriekšējā ministra Roberta Ķīļa rosinātajām iniciatīvām.

Savas galvenās prioritātes Dombrovskis šodien prezentēja Saeimas frakcijās.

Saistībā ar pedagogu motivācijas sistēmas izstrādi un ieviešanu Dombrovskis savā prezentācijā norāda, ka mērķis ir izveidot vispārējās un profesionālās izglītības pedagogu motivācijas, atalgojuma un profesionālās darbības kvalitātes novērtēšanas sistēmas sasaisti. Viņš arī pieturas pie tā, ka zemākais atalgojuma slieksnis pedagogiem par 40 stundu darba nedēļu būtu 530 lati. Tāpat notiktu kvalitātes pakāpju ieviešana un jauna pieeja profesionālās kompetences (tālākizglītības) pilnveides sistēmas un prasību noteikšanā.

Otra viņa izvirzītā galvenā prioritāte ir vispārējā izglītība bez maksas, ar to domājot likumā noteikt skaidras atbildes uz sabiedrībā aktuālo jautājumu, kādi mācību līdzekļi nepieciešami katra konkrētā vispārējās izglītības standarta apguvei un kurus no tiem nodrošina valsts, kurus - pašvaldība, ko pērk vecāki. Tāpat arī nepieciešams nodrošināt atbilstošu valsts ieguldījumu.

Kā prioritāti viņš minējis arī profesionālās izglītības ciešu sadarbību ar darba tirgu. To plānots panākt sadarbībā ar Vācijas profesionālās izglītības iestādēm. Šajā izglītības modelī noteicošais, izstrādājot profesionālās izglītības saturu, būtu darba devēju un tirgus prasības.

Vēl viena Dombrovska prioritāte būs augstākās izglītības kvalitātes celšana sadarbībā ar nozares pārstāvjiem. No 2014.gada plānots ieviest Eiropas standartiem atbilstošu, no interešu konfliktiem brīvu studiju virzienu akreditāciju, efektīvu, dinamisku un profesionālu augstskolu pārvaldību, nodalot akadēmiskās un saimnieciskās kompetences, kā arī nodrošinot finansēšanas modeli, kas veicina izglītības pieejamību un valsts interešu aizstāvību.

Tāpat kā galveno prioritāti ministra amata kandidāts prezentējis mērķtiecīgas un koncentrētas investīcijas zinātnē. Balstoties uz Ziemeļvalstu ministru padomes veikto zinātnisko institūtu izvērtējumu, līdz 2013.gada beigām būtu jāpieņem lēmumi par prioritārajiem, valsts ekonomiskajām un nacionālajām interesēm atbilstošākajiem zinātnes virzieniem, norāda Dombrovskis. Tas paredzētu arī nodrošināt būtisku resursu koncentrāciju konkurētspējīgajos zinātniskajos institūtos.

Prezentācijā gan nav minēti Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotie grozījumi Augstskolu likumā, kas paredz plašāku Eiropas Savienības (ES) valodu lietojumu valsts dibināto augstskolu un koledžu īstenotajās studiju programmās. Pret to iebilst vairāki koalīcijas partneru pārstāvji.

Kā ziņots, veselības problēmu nomāktais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis paziņojis, ka ir gatavs demisionēt, ja tiks nodrošināta viņa iesākto reformu pēctecība.

Premjers Valdis Dombrovskis ir saņēmis un saskaņojis Ķīļa demisijas rakstu. Tāpat saņemts Reformu partijas pārstāvja Vjačeslava Dombrovska iesniegums, kurā viņš apliecina gatavību kandidēt uz izglītības un zinātnes ministra amatu. Valdis Dombrovskis nosūtījis abus iesniegumus Valsts prezidentam Andrim Bērziņam un Saeimai, aicinot jautājumu par Vjačeslava Dombrovska apstiprināšanu ministra amatā iekļaut 2.maija parlamenta plenārsēdē.

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu