No autozagļu topa izkritušas magnetolas; spoguļi pārliecinoši saglabā pirmo vietu (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Apdrošināšanas sabiedrības «ERGO» dati liecina, ka, pretēji aizvadīto gadu tendencēm, šogad saņemts mazāks pieteikumu skaits par zādzībām no jauniem auto. Salīdzinot ar pērno gadu, retāk tiek zagti arī dārgāku vieglo auto spoguļi, jo tie visbiežāk ir marķēti un tāpēc grūtāk realizējami. Gadījumos, kad tiek nozagti dārgāku automašīnu spoguļi, visbiežāk cieš BMW un «Mercedes-Benz» markas automobiļi.

Apdrošināšanas sabiedrības speciālisti vērš uzmanību, ka joprojām populāras ir mantu zādzības no automašīnu saloniem. Saskaņā ar uzņēmuma apkopotajiem datiem, no automobiļu saloniem visbiežāk zagtās mantas ir tālruņi, datori, darba instrumenti un somas, kā arī dažādi citi sadzīves priekšmeti. Pēc «ERGO» aplēsēm, zaudējumi par mantām, kas nozagtas no automobiļa salona vidēji sastāda 250 latus.

Analizējot detaļu zādzību gadījumus no automašīnām, ir secināts, ka visbiežāk tiek zagtas detaļas, kuru demontāža neprasa ilgu laiku un profesionālas iemaņas. Apkopojot šogad zagtāko auto detaļu top 5, pirmajā vietā, līdzīgi kā 2012. gadā joprojām ierindojas sānu spoguļi. Turpretī no topa izkritis pēdējo gadu līderis - auto magnetolas.

Pēc veiktās pieteikumu analīzes var secināt, ka detaļu zagļu «standarta grozā» ietilpst sānu spoguļi, miglas lukturi, «parkošanās» sensori, kā arī tādas viegli noņemamas detaļas kā vieglmetāla diski, logu tīrītāju slotiņas un antenas. Vidējā KASKO atlīdzība šādos gadījumos, pēc «ERGO» datiem, ir 330 lati.

Pēc uzņēmuma apkopotās informācijas, biežāk zagtās auto detaļas 2013. gadā ir:

1. Sānu spoguļi

2. Vieglmetāla diski

3. «Parkošanās» sensori

4. Miglas lukturi

5. Riepas

«Ņemot vērā zagto detaļu specifiku, var secināt, ka zagļi pārsvarā gadījumu nav profesionāli. Izvēle galvenokārt tiek izdarīta, vadoties pēc tā, cik viegli un ātri detaļas iespējams demontēt un pēc tam ātri realizēt,» saka «ERGO» Transportlīdzekļu, CTA un personu apdrošināšanas departamenta direktors Ivars Vismanis.

Novērojumi liecina, ka sezonu maiņu periodā – pavasarī un rudenī, aktivizējas auto riepu un vieglmetāla disku zagļi. Šogad šī tendence novērota aprīlī, kad tika mainītas ziemas riepas uz vasaras riepām. Tas apliecina, ka šajā periodā, kad ir lielāks pieprasījums pēc riepām un vieglmetāla diskiem, arī tiek veiktas zādzības detaļām, kuras tobrīd var vieglāk un ātrāk realizēt. Zagļi īpaši nekoncentrējas uz auto modeli vai izlaiduma gadu, galvenais rādītājs, lai izdarītu zādzību, ir disku un riepu kvalitāte, attiecīgi arī cena un viegla realizēšana.

Vēl pirms diviem gadiem zagtāko priekšmetu TOP 5 bija auto magnetolas, taču pēdējā gada dati liecina, ka tās vairs nav zagļu iekāres objekts. Pēdējā gada laikā par populārāku zagšanas objektu kļuvuši automobiļos ievietotie CD disku mainītāji.

Savukārt jauna tendence Latvijā, kas novērota tieši pēdējā pusgada laikā, ir kravas automobiļu detaļu zādzību pieaugums. Šajā segmentā visbiežāk strādā profesionāli zagļi, par ko liecina fakts, ka vairums gadījumos zādzības notiek naktīs, kamēr automobiļa vadītājs mašīnā guļ.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu