Jaunjelgavas vidusskolas direktorei draud sods (177)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Evija Trifanova/LETA

 Jaunjelgavas vidusskolā saistībā ar vardarbības gadījumu konstatēti normatīvo aktu pārkāpumi, un Izglītības kvalitātes valsts dienests varētu piespriest administratīvo sodu līdz 100 latiem vai arī rosināt pašvaldību izvērtēt direktores atbilstību amatam, šodien preses konferencē sacīja Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) vadītāja Inita Juhņēviča.

Veicot pārbaudi skolā, dienests ieguvis informāciju gan no izglītības iestādes vadītājas, gan klases audzinātājas, kā arī izvērtējis skolas iekšējās kārtības noteikumus un citus dokumentus.

Dokumentu izvērtēšanas rezultātā un ņemot vērā dienesta rīcībā esošo informāciju, IKVD ir uzsācis administratīvo pārkāpuma lietvedību pret skolas direktori par pienākumu nepildīšanu un par izglītojamo tiesību uz drošu vidi nenodrošināšanu.

Pārbaudēs konstatējuši, ka skolas iekšējās kārtības noteikumos nav noteikta kārtība, kā skolotājiem un skolas vadībai būtu jārīkojas vardarbības gadījumā. Tāpat konkrētajā situācijā skolas vadītāja neesot ievērojusi MK noteikumos noteiktās normas attiecībā uz rīcību, kā skolai jārīkojas, ja notikusi smaga trauma vai vardarbības gadījums.

Tāpat pārkāptas Izglītības likumā noteiktās tiesības izglītojamam uz drošu vidi, līdz ar to skolas direktorei var piemērot administratīvo sodu līdz 100 latiem. Direktore esot arī novēloti rīkojusies saistībā ar palīdzības sniegšanu un ziņošanu atbildīgajām institūcijām.

Juhņēviča norādīja, ka ir būtiski, kā šo gadījumu izmantos, lai risinātu šos jautājumus un nodrošinātu, lai turpmāk šādi gadījumi neatkārtotos.

Viņa sacīja, ka no IKVD puses skolai būs noteikti uzdevumi pastiprināt preventīvo darbu. "Mēs esam konstatējuši, ka skolā nav nodrošināts sociālais pedagogs, kas šajā gadījumā ir būtisks trūkums. Konstatējām, ka psihologs skolā strādā vienu dienu," klāstīja Juhņēviča, norādot, ka skolai uzdoti vairāki pasākumi sava darba pilnveidei.

Sazinoties ar skolu, IKVD informēts, ka pirmās klases skolēns atrodoties krīzes centrā, bet piektās klases skolēnam, kurš apsūdzēts par vardarbību, tiek nodrošināta mājmācība. Viņa gan uzsvēra, ka svarīgi ir nodrošināt divas būtiskas lietas - dzīvībai drošu vidi skolēniem un atbilstošu izglītību agresīvajam bērnam.

IKVD vēl turpina darbu pie šīs situācijas izvērtēšanas, un lēmums varētu tapt zināms mēneša laikā.

Jau vēstīts, ka Jaunjelgavas vidusskolā piekautajam pirmklasniekam bija vairāki uzbrucēji, nevis tikai viens, savukārt policija ar savu rīcību vilcinājās, paužot, ka lieta varot tikt izskatīta sešus mēnešus, aģentūru LETA informēja Jaunjelgavas vidusskolas direktore Lauma Mīlīga.

Sākotnēji izskanēja, ka 22.aprīlī Jaunjelgavas vidusskolā skolas tualetē kāds 5.klases skolnieks smagi piekāva pirmklasnieku. Savukārt skolas vadība, pēc Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas rīcībā esošās informācijas, tiesībsargājošajās iestādēs vērsās novēloti.

Pašlaik šo gadījumu skata policija, kura ir prasījusi paskaidrojumus no vardarbībā vainotā zēna ģimenes.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) ir sagatavojusi vēstuli Jaunjelgavas vidusskolai un pilsētas pašvaldībai, kurā izteikts aizrādījums par novēlotu vēršanos tiesībsargājošajās institūcijās, lai ziņotu par kāda pirmklasnieka piekaušanu, aģentūra LETA uzzināja VBTAI. Kā skaidroja VBTAI Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Millere, tikai 10.maijā inspekcija saņēma informāciju, ka Jaunjelgavas vidusskolā skolas tualetē kāds 5.klases skolnieks smagi piekāvis pirmklasnieku. Incidents notika 22.aprīlī. Novēloti skolas vadība vērsusies arī policijā.

Komentāri (177)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu