Viņķele: Senioru padomei jāatrod samērīgs pensiju indeksācijas kompromiss (45)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pirmajā Senioru konsultatīvās padomes sēdē trešdien tās dalībnieki vienojās, ka indeksācija mazajām pensijām ir jāatsāk šogad, kā arī šī un nākamā gada budžeta kontekstā aplūkoja Labklājības ministrijas 9LM) piedāvātos modeļus, portālam «Apollo» pavēstīja labklājības ministres pārstāve Marta Krivade.

Kā norāda Krivade, seniori vienojās, ka par galējo indeksācijas modeļa izvēli lems nākamajā sēdē, kas notiks 5. jūnijā, lai varētu piedāvātos modeļus izdiskutēt iesaistīto pensionāru organizāciju biedru starpā, bet LM – veikt atsevišķus vēl precizējošus aprēķinus.

«Padomei ir jāatrod samērīgs indeksācijas kompromiss, lai nākamajā gadā varētu realizēt arī tikpat svarīgas un nevienlīdzību mazinošas iniciatīvas kā, piemēram, neapliekamā minimuma, minimālās algas un atvieglojuma par apgādībā esošu personu celšanu,» uzsver ministre Ilze Viņķele (V).

LM Senioru konsultatīvo padomi izveidoja, lai attīstītu efektīvu sadarbību ar pensionāru pārstāvjiem, izvērtētu aktuālās pensionāru problēmas, kā arī runātu par jautājumiem, kas saistīti ar senioru nodarbinātību un aktīvu novecošanos. Padomes galvenie uzdevumi būs izvērtēt sociālās politikas realizācijas ietekmi uz pensionāru dzīves apstākļiem, analizēt valsts sociālās apdrošināšanas sistēmas aktualitātes, sniegt atzinumus par Ministru kabineta (MK) ziņojumu projektiem, kuri skar senioru dzīves līmeni, veicināt senioru dzīves apstākļu uzlabojošu pasākumu iekļaušanu ministrijas un MK darba plānos, kā arī analizēt normatīvo aktu projektu iespējamo ietekmi uz senioru sociālo situāciju.

Senioru padomē piedalās Latvijas Pensionāru federācija, Latvijas Senioru alianse, Rīgas Aktīvo senioru alianse, kā arī ministriju un valsts pārvaldes iestāžu pārstāvji.

Kā ziņots iepriekš, pēc pirmā pusgada rādītāju par sociālo budžetu saņemšanas, valdība skatīs iespēju atsākt mazo pensiju indeksāciju jau šī gada rudenī.

Komentāri (45)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu