Saistībā ar traģēdiju Ventspili nevajag izraut no Latvijas konteksta

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Izvērtējot traģisko gadījumu Ventspilī, kur aizvadītajā naktī sieviete ar diviem maziem bērniem ieleca Ventā, Ventspili nevar izraut no visas Latvijas konteksta, jo pašnāvību skaits visā Latvijā ir ļoti augsts, - šodien preses konferencē atzina Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs («Latvijai un Ventspilij»).

«Es domāju, ka te jāskatās uz pašnāvību gadījumiem kopumā. Nevajag izraut Ventspili no konteksta. Pašnāvību skaits Latvijā ir augsts - tas ir daudz lielāks nekā padomju laikā. Tā cēloņseku sakarība ir ļoti laba saprotama - tā ir nedrošība par savu nākotni, kas šobrīd diemžēl ir daudz lielāka, nekā tā bija pirms 25 gadiem,» uzsvēra Lembergs.

Ventspils mērs atzina, ka aizvadītās nakts traģēdija ir ārkārtas gadījums.

«36 gadu laikā, kopš es dzīvoju Ventspilī, tāda gadījuma nav bijis. Tas norāda, ka šis ir ārkārtīgi rets un līdz ar to arī ārkārtējs gadījums,» atzina Lembergs.

Ventspils mērs norādīja, ka pašlaik līdz galam nav zināmi sievietes rīcības iemesli un šis gadījums ir jāizmeklē. «Mēs to noskaidrosim, bet speciāli veidot [kādu komisiju] nav vajadzības - tā būtu mākslīga izrādīšanās,» piebilda Lembergs, skaidrojot, ka ar sociālajiem jautājumiem ikdienā nodarbojas domes sociālais dienests un sociālo lietu komisija. «Mums ir vesela virkne sociālo partneru nevalstiskajā sektorā, kuri sniedz visu veidu palīdzību – ir gan patversme, gan [alternatīvās aprūpes centrs] «Žēlsirdības māja». Situācijā, kad sievietēm ar bērniem tiek nodarīts pāri, viņiem ir arī iespēja, kur palikt pa nakti. Vēl pirms kādiem 10 gadiem tādas iespējas nebija. Arī sociālismā nebija tādas iespējas,» atzina Lembergs.

Traģēdija Ventspilī, kur sieviete ar diviem maziem bērniem ielēkusi Ventas upē, liek arī vērtēt, cik precīzi strādā sociālās palīdzības sistēma, - trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu atzina Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

«Protams, šis gadījums liek arī vērtēt, cik precīzi strādā sociālās palīdzības sistēma un vai nav nepieciešamas kādas korekcijas,» sacīja Ministru prezidents, taujāts, vai notikušais nav trauksmes signāls sociālās palīdzības sistēmas darbībai.

Vienlaikus Dombrovskis norādīja, ka konkrētajā gadījumā sieviete ir ilgstoši saņēmusi sociālo atbalstu, kā arī tikusi piedāvāta psihologa palīdzība, no kuras sieviete ir atteikusies. «Protams, ir jānoskaidro notikušā apstākļi un motivācija. Policija pašreiz pie šiem jautājumiem strādā,» teica valdības vadītājs.

Labklājības ministrijas (LM) speciālisti ceturtdien, 20.jūnijā, dosies ārkārtas pārbaudē uz Ventspili, lai pārliecinātos, vai sociālais dienests ir izvērtējis naktī notikušajā nelaimē iesaistītās ģimenes situāciju un veicis atbilstošu sociālo darbu.

Kā portālam «Apollo» informēja LM, sazinoties ar Ventspils pilsētas Sociālā dienesta vadītāju, noskaidrots, ka cietušās sievietes ģimene ir bijusi Ventspils pašvaldības Sociālā dienesta redzeslokā kopš 2011.gada augusta, kā sociālās palīdzības saņēmēja. Detalizētāka informācija par minēto gadījumu būs pieejama pēc pārbaudes veikšanas.

Ministrija. ka viens no LM uzdevumiem ir kontrolēt sociālo pakalpojumu sniedzēju, arī pašvaldību sociālo dienestu atbilstību normatīvo aktu prasībām un sociālo pakalpojumu kvalitāti.

LETA jau ziņoja, ka šonakt Ventā ar diviem maziem bērniem ielēkusī sieviete bijusi depresijā un vairākkārt vērsusies sociālajā dienestā pēc palīdzības saistībā ar situāciju ģimenē, aģentūru LETA iepriekš informēja Ventspils Sociālā dienesta vadītāja Dace Kaņepe.

Uz Sociālo dienestu sievieti 7.jūnijā pirmo reizi atvedusi draudzene. Sieviete bijusi depresijā un krīzes situācijā saistībā ar situāciju ģimenē - nesen oficiāli šķirta viņas laulība, bet faktiski kopdzīve ar vīru izjukusi jau agrāk. Laika periodā, kamēr sieviete bijusi bērna kopšanas atvaļinājumā - no 2011.gada augusta līdz 2013.gada janvārim - viņai bija piešķirts trūcīgās personas statuss. Šī gada februārī sieviete atsākusi strādāt, līdz ar to zaudējusi trūcīgās personas statusu. Tiesa, šī gada aprīlī viņa pārtraukusi darba attiecības. Kaņepes rīcībā nav informācijas, kas bijis par iemeslu darba attiecību pārtraukšanai.

Jūnijā sieviete sociālajā dienestā bijusi vairākas reizes. Pēdējā reizē, 14.jūnijā, viņa teikusi, ka nu jau jūtoties daudz labāk, par ko liecinājis arī viņas izskats. «Grūti pateikt, kas ir noticis šo dienu laikā,» atzina Kaņepe.

Sievietei piedāvāta psihologa palīdzība, bet viņa no tās atteikusies, taču piekritusi pieteikties kursos Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA). Kaņepes rīcībā ir informācija, ka vēl vakar un aizvakar sieviete bijusi uz NVA kursiem. Tāpat sieviete piekritusi vest bērnus uz dienas centru.

Sievietes vecāki dzīvo Ventspilī, bet Kaņepes rīcībā neesot informācijas, vai un cik lielu atbalstu viņi varējuši sniegt krīzes situācijā nonākušajai meitai.

Kā informēja Kaņepe, gluži bez ienākumiem ģimene nav bijusi - māte saņēmusi gan bērna kopšanas pabalstus, gan uzturlīdzekļus no uzturlīdzekļu garantiju fonda.

Jau ziņots, ka naktī Ventspilī pie Apvedtilta Ventā ielēkusi kāda 1986.gadā dzimusi sieviete kopā ar diviem maziem bērniem - divus un trīs gadus veciem zēniem. Sievieti izdevies izglābt, bet abi bērni gājuši bojā.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD), traģēdija notikusi ap plkst.3.

Upē ielekušo sievieti izglābuši robežsargi, kuriem pie Apvedtilta ir atbalsta bāze ar laivu, informēja VUGD Kurzemes reģiona brigādes Ventspils daļas komandieris Genādijs Pavlovs. Bērnus izglābt nav izdevies - 2010.gadā dzimušā zēna mirstīgās atliekas atrastas īsi pēc traģēdijas, bet jaunākais, 2011.gadā dzimušais zēns atrasts miris dažas stundas vēlāk.

Kā aģentūra LETA uzzināja policijā, par faktu sākts kriminālprocess visu apstākļu noskaidrošanai. Policija norāda, ka pašlaik nevarot atklāt, pēc kura Krimināllikuma panta sākts kriminālprocess.

Sieviete ievietota Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas reanimācijas nodaļā veselības stāvokļa novērošanai, aģentūru LETA informēja slimnīcas galvenā ārsta vietnieks Olafs Ķeņģis.

Pēc Ķeņģa teiktā, sievietes vitāli svarīgie veselības rādītāji ir normas robežās un atrašanās reanimācijas nodaļā nav nepieciešama, tādēļ pēc konsultācijām ar psihiatru un policiju tiks lemts par turpmāko medicīniskās palīdzības sniegšanu sievietei.

Paciente slimnīcā uzvedas mierīgi un guļ, piebilda Ķeņģis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu