Rīgas pils pie pagaidu jumta varētu tikt pēc vairākām nedēļām (119)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pirmais darbs Rīgas pilī būs esošo jumta konstrukciju nostiprināšana un pagaidu jumta uzlikšana, līdz tam gan var paiet vairākas nedēļas, piektdien pēc tikšanās ar iekšlietu un kultūras ministriem un Valsts policijas pārstāvjiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis.

Viņš teica, ka noteikti būs jāpārveido pašlaik notiekošās Rīgas pils rekonstrukcijas plāns, speciālisti apsekos un novērtēs, cik droša ir pils muzeju daļa, un tad varēs domāt par pagaidu jumtu. Tas var prasīt vairākas nedēļas vai pat mēnesi, lēsa premjers. Viņš arī norādīja, ka pils rekonstrukcijas darbi būs gan ilgāki, gan dārgāki.

Ministrijas steidzami nepieciešamos līdzekļus iegūs no «Valsts nekustamo īpašumu» finansējuma, kas bija paredzēts pils rekonstrukcijai, un pēc tam atgūs no apdrošinātājiem. Nepieciešamības gadījumā līdzekļus pieprasīs arī no budžeta. Pašlaik ministrijām nav pat aptuvenu aplēšu, cik tas varētu izmaksāt.

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende sacīja, ka muzeju eksponāti atradās pilī, jo vēl nav pabeigta muzeju krājumu krātuve Pulka ielā. Tā kā to ir paredzēts pabeigt 2015.gadā, tajā laikā arī bija paredzēts pārvest mākslas objektus.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis piebilda, ka pašlaik vainīgos vēl nav iespējams noteikt.

Valsts policijas (VP) eksperti, piesaistot kolēģus no Lietuvas, turpina ekspertīzes Rīgas pilī, kurā ceturtdienas vakarā izcēlās ugunsgrēks, aģentūrai BNS pastāstīja VP pārstāve Lita Juberte.

Kad policijas pārstāvji darbu varētu pabeigt, pagaidām nav zināms.

Jau ziņots, ka ceturtdien vakarā sākās ugunsgrēks Rīgas pilī. Kopējā pils degšanas platība bijusi 3200 kvadrātmetru – jumta konstrukcijas un bēniņu telpa dega 2400 kvadrātmetru platībā,4.stāvs izdega 600 kvadrātmetru platībā, bet 3.stāvs – 200 kvadrātmetru platībā.

Pašlaik notiek Rīgas pils Priekšpils remonts, tādēļ Valsts prezidenta rezidence ir pārcelta uz Melngalvju namu.

Rīgas pilī atrodas Rakstniecības un mūzikas muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, kā arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ārzemju mākslas kolekcijas.

Komentāri (119)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu