Bijusī iekšlietu ministre: Līdzekļu trūkums VUGD sasāpējis jau 20 gadus (60)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Līdzekļu trūkums Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) ir sasāpējis jau pēdējos 20 gadus, uzskata bijusī iekšlietu ministre Linda Abu Meri, kura norāda, ka nav vienīgā ministre kopš 1991.gada, kurai būtu bijis jāsagādā pienācīgs tehniskais nodrošinājums.

Vaicāta, vai uzņemas atbildību par problēmām ar ugunsgrēka Rīgas pilī dzēšanu, Abu Meri sacīja, ka šis jautājums ir jāuzdod pašreizējam iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim (RP), kurš amatā ir divus gadus.

Viņa skaidroja, ka tehniskā jautājuma problēma ir «nezin cik gadus sasāpējusi» un kādu laiku pirms viņas stāšanās amatā ir pieļauta nepareiza rīcība, likvidējot ugunsdzēsēju depo. Līdz ar to ir jāsaka paldies ugunsdzēsējiem, ka viņi paspēj laikus ierasties uz ugunsgrēku. Iekšlietu ministres darbības laikā bijusi ekonomiskā krīze, kad pirkt papildu aprīkojumu nebija iespējas. Tomēr viņa panākusi, ka ugunsdzēsējiem nesamazināja finansējumu un viņiem netika nogrieztas algas.

Abu Meri norādīja, ka saskaņā ar publiski izskanējušo informāciju nesen izteiktais lūgums piešķirt papildu līdzekļus ugunsdzēsējiem ir noraidīts. Viņa uzskata, ka pašlaik līdzekļi prioritāri ir jāpiešķir ugunsdzēsējiem, nevis dienestiem, kuriem tehniskais aprīkojums ir pietiekamā daudzumā.

Bijušais iekšlietu ministrs Mareks Segliņš izjūt atbildību par problēmām ar pils ugunsgrēka dzēšanu. Segliņš gan norāda, ka viņa darbības laikā tika iepirktas diezgan daudz ugunsdzēsēju mašīnu. Toreiz šāda rīcība tika kritizēta kā izšķērdība, jo ugunsdzēšanai nepieciešamā tehnika ir ļoti dārga.

Segliņš pauž vislielāko cieņu un noņem cepuri ugunsdzēsēju priekšā, kuri, neskatoties uz zemajam algām un sliktajām tehniskajām iespējām, nodzēsa ugunsgrēku.

«Šis ir īstais mirklis, kad iekšlietu ministram ir jāsit dūre galdā un jāprasa finansējums,» uzsvēra bijušais ministrs. Viņš norādīja, ka Kozlovskis pieļāvis mazu kļūdu, nerosoties pa pili tās degšanas laikā - tas ļautu viņam pārliecinošāk iestāties par papildu līdzekļu piešķiršanu. Tagad iekšlietu ministram vajag saspringt un «kārtīgi paprasīt» naudu.

Segliņš gan uzsver, ka līdzekļu piešķiršana ir īstermiņa risinājums, jo problēma ir valsts pārvaldes iekārtā - parlamentārā demokrātija Latvijas pilsoņu izpildījumā ir sevi izsmēlusi. Nepieciešamas izmaiņas Satversmē, lai tauta pati varētu ievēlēt Valsts prezidentu, kuram ir jāpalielina pilnvaras. Par pilnvaru palielināšanas niansēm ir jāapspriežas ekspertiem.

Pēc 12 politikā pavadītiem gadiem Segliņš secinājis, ka ir ļoti grūti veikt kādus krasus uzlabojumus, jo dažādus sektorus vada dažādas partijas.

Kā ziņots, naktī notikušais ugunsgrēks Rīgas pilī vēlreiz apliecināja, ka VUGD tehniskā parka atjaunošana ir neatliekama prioritāte, norāda iekšlietu ministrs Kozlovskis.

Kā aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijas (IeM) preses pārstāve Gunta Skrebele, ugunsgrēks bija nopietns pārbaudījums VUGD, kas, mobilizējot visus iespējamos resursus - tehniku un glābējus -, to lokalizēja.

«Diemžēl šis nelaimes gadījums vēlreiz apliecināja, kādā tehniski kritiskā situācijā ir glābēji, no kuriem tiek prasīta nekavējoša nelaimes gadījuma likvidācija,» uzsver Kozlovskis. Viņš izsaka pateicību visiem glābējiem, kuri, «neraugoties uz nepietiekamo un novecojušo tehnisko nodrošinājumu, šajā konkrētajā situācijā, kad bija grūti piekļūt ugunsgrēka lokalizācijas vietām, riskēja ar savām dzīvībām un izdarīja visu iespējamo, lai glābtu Rīgas pili.»

Pēc ministra domām, notikušais uzskatāmi pierāda, ka IeM vēršanās valdībā vēl tikai šomēnes, pieprasot līdzekļus novecojušās VUGD tehnikas atjaunošanai, ir kritiski svarīgs jautājums. «Diemžēl valdība atzina, ka tehnikas atjaunošana ir jāiekļauj nākamā gada jauno politisko iniciatīvu pieprasījumā, pretēji IeM vairākkārt uzsvērtajam, ka ugunsdzēsēju tehnikas iegāde ir nepieciešama dienesta pamatfunkciju nodrošināšanai. Šāda attieksme pret glābšanas dienestu ir nepieņemama,» uzskata Kozlovskis.

Komentāri (60)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu