Eksperti: Situācija Rīgas pils telpās ir labāka, nekā gaidīts (37)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Šodien pēc veiktās Rīgas pils apsekošanas projektētāji, inženieri un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas pārstāvji secināja, ka situācija pils telpās ir labāka, nekā gaidīts, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja pils rekonstrukcijas darbu veicēja pilnsabiedrības «SBRE» pārstāve Mārīte Straume.

«SBRE» turpina līgumā paredzētos darbus aptuveni 85% apjomā, kas veicami uguns neskartajās zonās. Tie ir pamatu pastiprināšanas darbi, ārējo un iekšējo inženiertīklu izbūve, tāpat arī turpinās restaurācijas darbi neskartajās telpās, pie fasādes, kā arī mūra daļā, kur 11.novembrī tauta aizdedzina svecītes, informēja Straume.

«Tāpat zonās, kur ir droši atrasties, aktīvi turpinām avārijas darbu likvidēšanas darbus - atbrīvojam no liekā mitruma, būvgružiem, kā arī pārsegumus no mitrā aizpildījuma - smiltīm, žāvējam telpas. Bīstamajās zonās, piemēram, visvairāk cietušajā Baltajā zālē, vispirms jānostiprina grīda, lai tur varētu droši turpināt darbus,» sacīja Straume.

Viņa piebilda, ka pagaidu jumta izbūvei Baltajā zālē jau zināms, ka jumta pārseguma demontāžai un pagaidu jumta konstrukciju montāžai tiks izmantots jaudīgs celtnis. Esošās sienas tiks nostiprinātas, un izbūvēta pagaidu jumta konstrukcija, līdzīga kā patlaban ir izbūvēta Mākslas muzejā. Darbus plānots pabeigt tuvāko nedēļu laikā.

Svētku zālei pagaidu jumta izbūvei tiks izmantotas esošās jumta konstrukcijas, kas tiks pastiprinātas. Plānots aptuveni nedēļas laikā to īstenot, piebilda Straume.

Jau ziņots, ka ugunsgrēkā, kas Rīgas pilī plosījās naktī uz 21.jūniju, visvairāk cietusi Baltā zāle, kuras pārsegums ir pilnībā sadedzis.

Ugunsgrēks varētu būt izcēlies Kastelas daļā. Ugunsgrēkā ir daļēji cietušas Kastelas daļas, austrumu piebūves daļas un priekšpils daļas bēniņu, jumta konstrukcijas.

Tāpat ugunsgrēka radīti bojājumi ir Svētku zāles jumta daļā. Pārējās telpas ugunsgrēks nav skāris, bet konstrukcijas ir samērcētas dzēšanas procesā.

Kopumā uguns nopostījusi pili 3200 kvadrātmetru platībā.

Kā ziņots, Valsts policija ir pabeigusi ugunsgrēkā daļēji izpostītās Rīgas pils apskati un šobrīd veic citas izmeklēšanas darbības ugunsnelaimes iemeslu skaidrošanā.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Sigita Pildava aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja, ka policija ir pabeigusi notikuma vietas apskati un sāktajā kriminālprocesā turpina veikt procesuālās darbības, lai noskaidrotu ugunsgrēka izcelsmes iemeslus un citus būtiskus apstākļus.

Kriminālprocess ir sākts pēc Krimināllikuma nodaļas par noziegumiem pret īpašumu. Plašāku informāciju policija pagaidām nesniedz.

Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanas darbi tiks finansēti no Rīgas pils būvniecības darbiem valsts budžetā plānotā finansējuma, šodien nolēma valdība pēc Finanšu ministrijas (FM) sagatavotā informatīvā ziņojuma uzklausīšanas.

Patlaban avārijas seku likvidēšanas prognozētās izmaksas nav noteiktas, un tās tiks noteiktas tuvākajā laikā, teikts FM ziņojumā.

Valdība nolēma, ka FM (tās pārraudzībā esošā VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ)) veic visas nepieciešamās darbības Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanai un trīs nedēļu laikā iesniedz Ministru kabinetā rīkojuma projektu, kas paredz veikt grozījumus Ministru kabineta 2010.gada 6.decembra rīkojumā «Par finansējuma piešķiršanu Rīgas pils Priekšpils projekta izdevumu segšanai», nosakot, ka Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanas darbi, ieskaitot juridiskos pakalpojumus, tiek finansēti no Rīgas pils būvniecības darbiem valsts budžetā plānotā finansējuma.

Valdība šodien nolēma, ka FM (VNĪ) trīs mēnešu laikā jāiesniedz Ministru kabinetā informatīvais ziņojums par Rīgas pils ugunsgrēka radīto zaudējumu apmēru, par avārijas seku likvidēšanas gaitu un faktiskajām izmaksām, Rīgas pils būvniecības projektu realizācijas gaitu un izlietotā finansējuma apmēru, papildus nepieciešamajiem būvniecības darbiem, būvniecības darbu izpildes termiņiem un provizorisko papildus nepieciešamo finansējumu.

FM (VNĪ) sešu mēnešu laikā jāiesniedz Ministru kabinetā rīkojuma projekts par turpmāko rīcību Rīgas pils Priekšpils un Rīgas pils Konventa būvniecības projektu īstenošanai, tai skaitā ilgtermiņa saistību precizēšanu atbilstoši provizoriskajām būvniecības izmaksām.

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu