Iedzīvotāju reģistrā varēs aktualizēt ziņas par personas dzimtas uzvārda vēsturisko formu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Turpmāk Iedzīvotāju reģistrā tiks aktualizētas ziņas arī par personas dzimtas uzvārda vēsturisko formu un citas valodas personvārda oriģinālformu latīņalfabētiskajā transliterācijā, ja persona pati to vēlēsies un varēs pierādīt ar dokumentiem.

Minētās izmaiņas paredz šodien valdībā pieņemtie grozījumi Iedzīvotāju reģistrā iekļauto ziņu aktualizēšanas kārtībā. Saskaņā ar šiem grozījumiem pēc personas pašas vēlēšanās Iedzīvotāju reģistrā arī varēs aktualizēt ziņas par ārzemnieka personvārda atveidi latviešu valodā.

Tāpat ar izmaiņām normatīvajā regulējumā precizēts to subjektu loks, kas varēs sniegt ziņas Iedzīvotāju reģistram. Atbilstoši jaunajiem noteikumiem dzimtsarakstu iestādes un Tieslietu ministrija (TM) aktuālās ziņas Iedzīvotāju reģistrā ievadīs tiešsaistē.

Tā kā TM pieņem lēmumu par vārda vai uzvārda, vai tautības ieraksta maiņu, noteikumu grozījumi arī paredz, ka turpmāk TM sniegs Iedzīvotāju reģistram ziņas par tautības ieraksta maiņu, papildinājumiem un labojumiem civilstāvokļa aktu reģistru ierakstos, kuri skar personas, tās vecāku vai laulātā vārda vai uzvārda (vārda un uzvārda) vai tautības ieraksta maiņu.

Tāpat noteikumi paredz izteikt jaunā redakcijā Iedzīvotāju reģistra aktualizēšanas veidlapu par ziņu izmaiņām par personas rīcībspēju un aizgādnību un veidlapu par ziņām par aizgādību, aizgādnību un aizbildnību. Minētās veidlapas tiek precizētas atbilstoši jaunajam tiesiskam regulējumam par rīcībspējas institūtu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu