Žagars: Izaicinājums kļūt par kultūras ministru man varētu būt tikai kā trešais variants (35)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Līdzšinējais Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktors Andrejs Žagars nākotnē būtu gatavs kļūt par kultūras ministru; divas reizes šādu piedāvājumu viņš jau esot noraidījis, tāpēc pašlaik nesaka «nē» iespējamai kandidēšanai par kultūras ministru, šodien vēsta laikraksta «Diena» pielikums «KDi». Taču izaicinājums kļūt par ministru viņam varētu būt tikai kā trešais variants.

Vienu piedāvājumu Žagars saņēmis, kad kultūras ministres amatu atstāja Helēna Demakova, otru - šā gada pavasarī saistībā ar Rīgas Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu.

Intervijā laikrakstam Žagars atzīst, ka šāda izvēlē nozīmētu, ka jāveido politiskā karjera. «Protams, vari būt bezpartijisks ministrs, bet tas ir nosacīti, - tu vienalga simpatizē vienam politiskam spēkam. Tas uzliek zīmogu uz ilgāku laiku. Man ilgi bija tā, ka pēc sava pozitīvā viedokļa izteikšanas par Helēnu Demakovu, toreizējo kultūras ministri, kā profesionāli es saņēmu ļoti daudz pārmetumu, ka simpatizēju Tautas partijai,» stāsta Žagars.

Uz jautājumu, kāpēc agrāk atteicies piekrist kultūras ministra postenim, Žagars atbild, ka abas reizes tas noticis radošo projektu dēļ un tāpēc, ka neesot bijis gatavs būt kādas partijas biedrs. «Pēc tam būtu ļoti grūti Operā strādāt ar sponsoriem, - to identificētu ar konkrēta politiskā spēka, nevis Operas interesēm. Taču es nesaku nē, jo kļūstu vecāks un Latvija man vienmēr bijusi svarīga, un varbūt zināmā briedumā sapratīšu, ka varu ar savu pieredzi un starptautiskajiem sakariem dot nopietnu pienesumu,» par nākotnes plāniem stāsta Žagars.

Pašlaik viņa dzīve esot «interesants krustpunkts. Jau jūtu, ka, jaunajām ziņām aizejot starptautiskajā profesionālajā apritē, nāks piedāvājumi no teātriem ārpus Latvijas. Es noteikti gribu vēl izbaudīt brīvību un pastrādāt kā režisors.»

Žagars uzsver, ka jau trīsreiz esot atteicies arī vadīt operteātrus Rietumos. Pašlaik piedāvājums kādu laiku vadīt ārvalstu operteātri viņam būtu noderīgs pašizaugsmei, dotu jaunu pieredzi pavisam citos apstākļos. «Izaicinājums kļūt par ministru man varētu būt tikai kā trešais variants. Es domāju, ka būšu darbīgs līdz fizisko spēku izsīkumam. Svarīgākais, lai ir kompetences līmenis, intelektuālā kapacitāte, lai nenoplok enerģija, vīzija un misijas apziņa. Ministra amatu nav iespējams savienot ar radošu darbu, bet apvienot to ar administratora darbu neļauj likums,» stāsta Žagars.

Kā ziņots, Kultūras ministrija (KM) konkursa rezultātā lēmusi, ka LNO valdi Žagara vietā turpmāk vadīs līdzšinējais LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos, komponists Arturs Maskats, taču Maskats publiski paziņoja, ka no amata atsakās.

KM apsver iespēju izsludināt jaunu konkursu uz operas mākslinieciskā vadītāja amatu.

Iepriekšējam LNO valdes vadītājam Žagaram piedāvāts LNO padomnieka amats, lai nodrošinātu sekmīgu iesākto projektu pabeigšanu.

Kamēr operas arodbiedrību pārstāvji uzskata, ka Žagara nomaiņa «ieviesīs pārmaiņas, kas sen vajadzīgas», Žagaru LNO valdē atbalsta gan ārpus Latvijas robežām, gan ilggadēji operas sponsori, gan vairāki LNO solisti.

Komentāri (35)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu