«Spaisa» tirgotāju kriminalizēšanai jau pirmais pozitīvais efekts (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Trešdien stājas spēkā grozījumi Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildību personām, kuras pārdod jaunās psihoaktīvās vielas jeb tā dēvēto «spaisu». Policija šonakt rīkotajā reidā aizturējusi vienu tirgotāju un konstatējusi, ka pārējās tirgotavas bija slēgtas, «Apollo» uzzināja Iekšlietu ministrijā.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) norāda, ka likuma grozījumi ļauj tiesībsargājošajām iestādēm efektīvi cīnīties ar psihoaktīvo vielu, kuras ir iekļautas pagaidu aizliegumā, izplatīšanu, kā arī bargi sodīt pašus izplatītājus. Šobrīd Iekšlietu ministrija aktīvi strādā pie turpmākām izmaiņām likumdošanā, kas paredzētu noteikt visaptverošu definīciju jaunajām psihoaktīvajām vielām un aizliegumu visai jauno psihoaktīvo vielu apritei, pat tādām, kas iespējams vēl tikai varētu ienākt Latvijas tirgū.

Jaunie grozījumi Krimināllikumā nosaka, ka par jaunas psihoaktīvas vielas vai tās saturoša izstrādājuma, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota, izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā vai par šādu vielu realizāciju, personas varēs saukt pie kriminālatbildības, kā sodu paredzot brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu vai piespiedu darbu, vai naudas sodu un policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem. Par tādām pašām darbībām, ja tās izraisījušas smagas sekas, personu varēs sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, vai piespiedu darbu un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Līdz šim likums ļāva operatīvi reaģēt un piemērot pagaidu aizliegumu uz 12 mēnešiem vielām, kuras vēl nav iekļautas aizliegto vielu sarakstā, taču, par pagaidu aizlieguma neievērošanu nebija noteikta kriminālatbildība.

Lai šo vielu izplatības ierobežošana būtu efektīva, ir nepieciešams pagaidu aizliegumā esošo vielu sarakstu regulāri papildināt, iekļaujot tajā visas jaunās psihoaktīvās vielas, kas parādās Latvijas tirgū vai var tajā parādīties.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu