Politologs par vienu no lielākajiem pārsteigumiem šajās vēlēšanās (58)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Partijas «Vienotība» izrāviens šajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, iegūstot četrus mandātus, ir viens no lielākajiem pārsteigumiem, aģentūrai LETA sacīja politologs Jānis Ikstens.

Politologs norādīja, ka, visticamāk, tam par skaidrojumu kalpo kandidātu un savā ziņā arī zemās līdzdalības nopelns, tomēr kandidātiem dodot «lielāku priekšroku».

«Bijušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis neapšaubāmi ir atpazīstams un pietiekami populārs politiķis. Protams, arī Sandra Kalniete ir atpazīstama un Eiropas lietās kompetenta politiķe,» bilda Ikstens, vēlreiz norādot, ka «Vienotības» kandidāti bija noteicošais, izvēloties balsot par partiju.

Politologs uzsvēra, ka četri mandāti ir daudz, un, iespējams, pati «Vienotība» ar to nebija rēķinājusies. Viņaprāt «Vienotības» vēlētāji spēja mobilizēties un aizgāja uz vēlēšanām, to pašu var teikt arī par nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) vēlētājiem, kuri gan vienmēr ir bijuši apzinīgi un labi mobilizējami. To pašu politologs sacīja par «Latvijas Krievu savienību» (LKS).

Ikstens pauda, ka kopumā «Saskaņa» ir startējusi zem savu spēka līmeņa, jo nedomā, ka partijas kampaņa bijusi pietiekami aktīva un sparīga, tāpat diezgan svarīgi ir tas, ka partijas mēģinājumi uzrunāt latviešu vēlētājus šajā kampaņa bija diezgan vārgi. Tomēr uz jautājumu, vai tas ir pārsteigums, ka mandātu ieguvis Andrejs Mamikins, Ikstens atbildēja - gan jā, gan nē.

«Ja uz EP vēlēšanām mēs raugāmies kā uz procesu, kurā panākumus gūst Eiropas lietās kompetenti cilvēki, tad Mamikina ievēlēšana ir negaidīta, jo Boriss Cilēvičs ir daudz pieredzējušāks. Bet Mamikins, protams, austrumslāvu auditorijā ir ļoti labi pazīstams kā žurnālists, turklāt ar saviem politiskajiem uzskatiem, un acīmredzot šī viņa atpazīstamība un politiskā platforma ir izrādījusies pārāka par Cilēviča pieredzi,» skaidroja Ikstens.

Jautāts, ko var gaidīt no šiem kandidātiem, pārstāvot Latviju EP, politologs atbildēja, ka sākotnēji ir jāsaprot, kurās politiskajās grupās daļa no viņiem nonāks, jo par «Vienotību» esot skaidrība, ka tās deputāti darbosies Eiropas Tautas partijā. Nav skaidrs, kurā grupā darbosies no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) ievēlēta Iveta Grigule un Mamikins, kā arī citi deputāti.

Tāpat ir ļoti svarīgi saprast, kāda būs dienas kārtība nākošajam parlamentam, kā arī ir jāsaprot, vai vispār kaut kāda saspēle veidosies starp mūsu parlamentāriešiem un komisāru, kurš, visticamāk, Dombrovskis. «Ir jāskatās, cik spējīgi šie cilvēki būs mobilizēt dažādo parlamenta politisko grupu atbalstu Latvijai svarīgiem jautājumiem,» rezumēja Ikstens

Kā ziņots, EP vēlēšanās pārliecinoši uzvarēja partija «Vienotība», iegūstot četrus deputātu mandātus.

Komentāri (58)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu