Jūlijā Stūra mājā būs skatāma izrāde «Laiks kravāt mantas» (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R. Oliņš/Apollo

4.jūlijā plkst.21 Rīgā, Stūra mājas pagalmā, tiks demonstrēta izrāde «Laiks kravāt mantas» («Time to Pack»), informēja nodibinājuma «Rīga 2014» sabiedrisko attiecību programmas vadītājs Mārtiņš Drēģeris.

Izrāde ir vēstījums par ģimenes likteņiem, caur kuriem atklājas viena no 20.gadsimta šausminošākajām humānajām katastrofām - holokausts.

Izrādes dialogs ir divu sieviešu - mātes un meitas - saruna pāri kara plosītajai Eiropai. Sākumā tā ir telefoniska, vēlāk izpaužas sarunbiedrei veltītos dienasgrāmatas ierakstos vai vien domās paustās frāzēs. Iestudējumā abās lomās būs franču teātra un kino aktrises Žudita Magra un Valentīna Varela.

Kā trešā šajā intīmajā dialogā ielaužas Avīžnieka - distancētā vēstures hronista - balss, kuru atveidos Juris Kalniņš. Neizbēgamās un nepielūdzamās traģēdijas pāraugšana no priekšnojautām šokējošā īstenībā veido sižeta dramatisko kāpinājumu. Gluži kā dzīvē, arī lugā traģisms caurauž kolorītu intonāciju paleti, kurā ir gan dažādu tautu klasiķu citāti, gan ebreju pasakas un ēdienu receptes, gan klezmera mūzikas vitalitāte.

Aliksas Landauas-Brižatovas un Emanuela Robēra-Espaljē lugas pamatā ir sociālpsiholoģes un rakstnieces Landauas-Brižatovas grāmata «Tombes lointaines» («Tālie kapi»). Režiju veidojusi Izabella Starkjē. Iestudējumā piedalās arī vijolnieks Eriks Slabiaks un ansamblis «Les Yeux Noirs».

Izrāde notiks angļu un franču valodā ar subtitriem latviešu valodā. Biļetes uz izrādēm nopērkamas «Biļešu servisa» tirdzniecības vietās un Stūra mājas kasē.

Izrāde notiks Eiropas kultūras galvaspilsētas gada projekta «Stūra māja. Lieta Nr.1914/2014» pasākumu programmā. Stūra mājas ekspozīcija būs atvērta līdz 19.oktobrim, piedāvājot bez maksas apmeklēt Okupācijas muzeja iekārtoto izstādi pirmajā stāvā. Stūra mājas augšējos stāvos skatāmas piecas vērienīgas izstādes, kas no dažādiem skatu punktiem traktē cilvēka un varas attiecības pagātnē - «Draudzības (re)konstrukcija», «Latvieša koferis», «Par spīti visam», «10 lietu stāsti par cilvēku un varu» un «Liktens lietu muzejs». Stūra mājas ekspozīcija tapusi, nodibinājumam «Rīga 2014» sadarbojoties ar Latvijas Okupācijas muzeju, biedrību «Mākslas telpa», Latvijas Trimdas muzeju, Latvijas Naivās mākslas muzeju, kultūras un mākslas biedrību «Noass», Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju un SIA «Kinolats».

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu