Skatāma Sibīrijas laikmetīgās mākslas galerija «White Cube Novosibirsk» (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pie kultūras vasarnīcas «Esplanāde 2014» apskatāma mākslinieka Lūkasa Puša galerija «White Cube Novosibirsk», kas ievietota ZIL kravas mašīnā. Šī galerija kalpo kā savdabīgs aicinājums uz laikmetīgās mākslas izstādi «Horizontu meklējot», kas Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā pieejama līdz 20.jūlijam.

Galerija «White Cube Novosibirsk» savulaik bija pirmā laikmetīgās mākslas galerija Sibīrijā un, kravas mašīnā apceļojot Krieviju, guva plašu ievērību un godalgu Krasnojarskas mākslas biennālē.

Galeriju «White Cube Novosibirsk» Lūkas Pušs atklāja 2008.gadā. Galerijas telpas veido autentiska tērauda garāža no Brežņeva ēras, apvienojot ready-made objekta, arhitektūras pieminekļa un izstāžu telpas funkcijas. 2009.gadā galerija tika iecelta ZIL kravas mašīnā un, sekojot krievu peredvižņiku tradīcijām, Lūkass Pušs kopā ar mākslinieku Konstantīnu Skotņikovu devās izstāžu ceļojumā pa Sibīriju.

Lūkass Pušs ir dzimis Vīnē, studējis Vīnes Lietišķās mākslas universitātē, Surikova Institūtā Maskavā un Drēzdenes Tēlotāja mākslas akadēmijā. Viņa darbi bieži tiek interpretēti kā provokatīvi, taču viņš pats uzsver tēlu un mākslinieciskās autonomijas meklējumu nozīmi savā mākslā. Izstādē «Horizontu meklējot» kopumā piedalās 39 mākslinieki no Latvijas, Amerikas, Krievijas, Austrijas, Polijas, Nīderlandes, Indijas un Vācijas.

Starptautiskās laikmetīgās mākslas izstādes uzmanības centrā ir mākslas meklējošais raksturs, kas saistīts ar mākslas būtību – tiekšanos pēc ideāla, vēlmi atrasties neizzinātajos krustpunktos. Izstādi veido septiņas sadaļas, kas savā struktūrā rada jaunu ideālu pasauli un vienlaikus visas kopā atspoguļo vienu meklēšanas ceļa algoritmu, kurā ir gan atklājuma prieks, gan maldu posms, gan īslaicīgas harmonijas ilūzija. Un tomēr šī radīšanas formula pierāda cilvēka nepilnību un niecību Dieva priekšā. Šī izstāde ir veidota jutekliski. Katru izstādes daļu ievada kāds no latviešu dzejnieka (Uldis Bērziņš, Edvīns Raups, Inga Gaile, Kārlis Vērdiņš, Pēteris Draguns, Amanda Aizpuriete, Knuts Skujenieks) dzejoļiem, ko dokumentālā filmā vizualizējusi māksliniece Katrīna Neiburga.

Izstāde «Horizontu meklējot» Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā atvērta līdz 20.jūlijam. Tā apskatāma otrdienās, trešdienās, piektdienās, sestdienās no pl.10.00 līdz pl.17.00, ceturtdienās no pl.10.00 līdz pl.20.00 un svētdienās no pl.10.00 līdz pl.16.00. Muzeja un izstādes apmeklējuma biļetes cena – pieaugušiem 3.00 EUR, pensionāriem, studentiem (uzrādot apliecību) 1.50 EUR, bez maksas (uzrādot apliecību) – bērniem, skolēniem, invalīdiem un viņu pavadoņiem, LDZ darbiniekiem un muzeju darbiniekiem, ICOM biedriem.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē nodibinājums «Rīga 2014» sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. «Rīga 2014» programmas partneris ir Lattelecom, kas arī nodrošina tehnoloģisko atbalstu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu