Smēķētājiem - cigaretes dūmi šķērsgriezumā (100)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vai zināji, ka tabakas dūmi satur vairāk nekā 4000 ķīmisko vielu, tā padarot katru cigareti gandrīz par ķimikāliju rūpnīcu, bet ikvienu, kas šos dūmus ieelpo, gribot vai negribot, par šīs rūpnīcas atkritumu savācēju?

Pati zināmākā viela - nikotīns nelielās devās izraisa nervu sistēmas uzbudinājumu un paaugstina asinsspiedienu. Lielākas devas rada nervu sistēmas paralīzi. Smēķējot tabaku un ieelpojot dūmus, nikotīna pārdozēšana gan nav iespējama, tomēr tā ir iespējama, ja vienlaikus lieto nikotīna plāksterus, košļājamās gumijas un cigaretes. Nikotīns organismā var uzsūkties caur ādu, tā izraisot organisma saindēšanos vai pat nāvi. Par šīs ķīmiskās vielas kaitīgo ietekmi liecina arī fakts, ka kādreiz tas tika izmantots kukaiņu indēšanai, informē Anete Vilciņa, Slimību profilakses un kontroles centra sabiedrisko attiecību speciāliste.

Ūdeņraža cianīds - nāvējoša inde, ko savukārt senākos laikos izmantoja žurku nogalināšanai. Ieelpojot pat nelielu devu šīs vielas izgarojumu, var rasties galvas sāpes, reibonis un nespēks.

Tvana gāze, kas arī ir cigarešu dūmu sastāvā, nogalina, ja tiek ieelpota slēgtās telpās un lielā koncentrācijā.

Daudzi noteikti ir dzirdējuši par arsēnu - nāvējošu indi, kas atsevišķos gadījumos sajūtama kā lūpu dedzināšana. Jāatzīmē, ka šīs vielas ieelpošana caur dūmiem nerada tūlītējas letālas sekas, bet rada izmaiņas atsevišķu orgānu stāvoklī, izraisot hroniskas saslimšanas. Ir pierādīts, ka arsēns ir līdzvainīgs arī ļaundabīgo audzēju attīstībā.

Arī polonijs 210, kas ir radioaktīva viela, var veicināt smagas saslimšanas - plaušu un žultspūšļa vēzi, kuņģa čūlu, leikēmiju.

Kadmijs cilvēka organismā saglabājas gadiem ilgi, tā ir ķīmiska viela, kas sastopama arī bateriju sastāvā. Atrodoties vidē, kurā gaiss satur lielu kadmija koncentrāciju, var iestāties pat nāve. Savukārt ilgstošas neliela kadmija koncentrācijas ietekmē tiek bojātas plaušas, gremošanas sistēma un nieres, kā arī reproduktīvā sistēma. Kadmijs uzkrājas kaulos, padarot tos trauslus, sevišķi, ja ar uzturu netiek uzņemts pietiekami daudz kalcija, dzelzs un olbaltumvielu, vai arī tiek lietots pārmērīgi daudz taukvielu.

Metanols, ko mēdz dēvēt par raķešu degvielu, ir indīgs, degošs šķidrums. Neliels daudzums vielas var izraisīt aklumu, taču 30 mililitri - nogalināt...

Kreozots un darva - izraisa elpceļu kairinājumu un tālākus elpceļu bojājumus, kas izpaužas kā hronisks smēķētāja rīta klepus.

Vinila hlorīds - īstermiņā rada galvas reiboņus un nogurumu, taču ilgtermiņa ietekmē var izraisīt vēzi un plaušu bojājumus.

Un tās ir tikai dažas pazīstamākās no sākumā minētajām 4000 vielām... Pirms nākamreiz uzkavēties smēķētāju sabiedrībā vai aizkūpināt cigareti, varbūt ir vērts sev pajautāt - vai man to vajag?

Raksts tapis informatīvās kampaņas «Brīvs» ietvaros. Kampaņas mērķi un uzdevumi ir informēt bērnus un pusaudžus vecumā no 11 līdz 15 gadiem par tabakas lietošanas negatīvo ietekmi uz veselību, veidot izpratni par smēķēšanas kaitīgumu veselībai, skaidrojot un demonstrējot to ar mērķauditorijai saprotamiem un saistošiem paņēmieniem un piemēriem, padarīt smēķēšanu mazāk pievilcīgu mērķauditorijas acīs, un popularizēt dzīvi bez tabakas kā pareizo izvēli mērķu sasniegšanai dzīvē, balstoties uz pozitīviem piemēriem.

Kampaņu «Brīvs» realizē Slimību profilakses un kontroles centrs sadarbībā ar LR Veselības ministriju.

Komentāri (100)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu