Teātra darbinieku savienībai būs jāpacīnās, lai iegūtu tiesības rīkot «Spēlmaņu naktis» (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Teātra darbinieku savienība (LTDS) teorētiski var zaudēt tiesības rīkot pašu izloloto gadskārtējo teātra balvu pasniegšanas ceremoniju «Spēlmaņu nakts», jo līdz ar valsts finansējuma piesaisti teātru darba izvērtētāju Kultūras ministrija (KM) plāno izraudzīties uz trim gadiem iepirkuma konkursa kārtībā, raksta «Diena».

LTDS balvas pasniegšanas ceremoniju ir rīkojusi jau 20 gadus. Šogad pieņemtajos Ministru kabineta noteikumos paredzēts, ka, piesaistot valsts finansējumu, kas pārsniedz 14 228 eiro, KM nedrīkst piešķirt līdzekļus bez pretendenta atlases, bet jārīko konkurss, līdz ar to šogad Latvijas teātru labāko mākslinieku izraudzīšanās var nonākt arī citās, ne vairs LTDS rokās.

Tas gan nenozīmē, ka LTDS nevarētu pretendēt arī uz šā gada apbalvošanas ceremonijas rīkošanu, un, kā apliecinājusi savienības priekšsēdētāja Daiga Šiliņa-Gaismiņa, LTDS noteikti piedalīsies konkursā un, viņasprāt, arī ir visnopietnākais kandidāts. «Tā ir LTDS ideja - gan pasākums kā tāds, gan arī konkrētais nosaukums «Spēlmaņu nakts», un līdz šim vienmēr LTDS to ir darījusi,» sacījusi Šiliņa-Gaismiņa.

Arī KM norādījusi, ka «Spēlmaņu nakts» rīkotājs nevarētu būt ar teātra nozari nemaz nesaistīta persona. Pretendentiem teātra mākslas jomā jādarbojas ne mazāk kā divus gadus un ir jābūt dalībai vismaz divu līdzvērtīgu kultūras projektu koordinēšanā un īstenošanā pēdējo trīs gadu laikā. Konkursā var pieteikties tikai privātpersonas, kas likuma izpratnē ir fiziskas personas, biedrības vai nodibinājumi, kas pārstāv nevalstisko sektoru. Konkursa komisija ņems vērā trīs kritērijus - teātra kvalitātes novērtējuma veikšanas efektivitāti, pretendenta kompetenci un spēju veikt teātra kvalitātes novērtējumu, kā arī cenu.

Ar konkursa rīkotāju līdzdarbības līgums tiks slēgts uz trīs gadiem, katru gadu noslēdzot vēl arī finansēšanas līgumu, kas nozīmē, ka pilnvarotā institūcija uzņemas katru gadu veikt teātra kvalitātes novērtējumu, gadā saņemot 45 892 eiro no valsts budžeta. Pasākuma kopējās izmaksas tiks segtas no KM piešķirtajiem valsts līdzekļiem, kā arī no rīkotāja papildus piesaistītās naudas. Tas nozīmē, ka tikai daļu no pasākuma kopējiem tēriņiem segs valsts budžets.

Līdz šim LTDS kā «Spēlmaņu nakts» rīkotājs no atvēlētā finansējuma laureātiem piešķīra arī naudas balvu. «Manā skatījumā tas ir ļoti labi, jo, ja reiz tas cilvēks tiešām ir darījis tādu darbu, kas Latvijas mērogā ir izcils, tad būtu ļoti jauki, ja šo izcilību var novērtēt arī ar kaut kādu finansiālu prēmiju, nevis tikai ar diplomu,» skaidrojusi Šiliņa-Gaismiņa. KM izstrādātā konkursa nolikumā teikts, ka labākie mākslinieki jāgodina un jāapbalvo, bet nav noteikts, kādai jābūt balvai. Tāpat konkursa nolikumā nav norādīts, kādai un cik cilvēku sastāvā jābūt žūrijas komisijai. Līdzšinējā LTDS prakse liecina, ka žūrijas locekļu skaits tiek mainīts, piemēram, 2012./2013.gada sezonu vērtēja deviņi, bet 2013./2014.gada sezonu - pieci žūrijas locekļi.

Katru gadu «Spēlmaņu naktī» pasniedz ap divdesmit balvas dažādās nominācijās, un kopumā divdesmit gadu laikā tās ir aptuveni 400 balvu, taču šis skaitlis ir relatīvs, jo katru gadu mainās balvu kategoriju skaits. Kultūras ministrijā uzsver, ka konkursa uzvarētāja uzdevums būs arī nomināciju saraksta sastādīšana.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu