Vīķe-Freiberga: Eiropā vērojams demokrātijas un līderības deficīts (109)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Eiropā novērojams demokrātijas un līderības deficīts, tā «Rīgas konference 2014» konferences diskusijā par populismu, eiroskepticismu un nacionālismu Eiropā sacīja bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Vīķe-Freiberga vērsa klātesošo uzmanību, ka Eiropā, pretēji Krievijai, kurā «līderis ar atkailinātām krūtīm un muskuļiem atklāti uzbrūk blakus esošajām valstīm», parādot savu spēju pieņemt lēmumus, trūkst līderu, piebilstot, ka demokrātijas un līderības trūkumu sāk aizpildīt ekstrēmisms.

Tāpat Vīķe-Freiberga skaidroja, ka ar vien lielākai daļai Eiropas iedzīvotāju parādījušās šaubas par to, kas viņi ir, kāds ir viņu mantojums.

«Cilvēkiem patīk domāt, ka viņiem ir identitāte, ka tāda ir grieķiem, skotiem, baskiem, un pārējiem. Es uzskatu, ka identitāte ir nozīmīga, taču tai ir jādod iespējai augt. Ja identitātes apcērp kā kokus, Eiropietis zaudē savu seju - viņš velk tieši to pašu kreklu, ko velk cits, viņš velk tās pašas bikses, tās pašas kurpes,» viņa skaidroja, piebilstot, ka politiķi sākuši runāt klišejās, neizprotot identitātes nepieciešamību.

«Demokrātija prasa laiku un darbu,» piebilda Vīķe-Freiberga.

Komentāri (109)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu