Džordža Klūnija sieva ieradusies Grieķijā atrisināt ieilgušu strīdu (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Holivudas aktiera Džordža Klūnija jaunā sieva Amala Alamudina ieradusies Atēnās, lai konsultētu Grieķijas valdību par Partenona skulptūru atgūšanu.

Grieķija iesaistīta ieilgušā strīdā ar Lielbritāniju par skulptūrām un frīzēm, kas savulaik bija daļa no grieķu dievietei Atēnai celtā tempļa Partenona. Pašlaik tās izstādītas Britu muzejā.

Amala Klūnija uz Grieķiju devusies britu advokātu biroja «Doughty Street Chambers» uzdevumā. Četras dienas ilgajā vizītē juristi tiksies ar Grieķijas premjeru Antonisu Samaru un kultūras ministru.

2011.gadā Grieķijas valdība pirmoreiz lūdza juristu padomu.

Par Partenona jeb Elgina marmoru dēvētajā kolekcijā ir statujas, kuras savulaik rotāja Partenonu. 19.gadsimta sākumā, kad Grieķija bija Osmaņu impērijas sastāvdaļa, britu vēstnieks, Elginas grāfs Tomass Brūss, ar sultāna atļauju tās piesavinājās. 1816.gadā tās iegādājās Britu muzejs.

Grieķija jau vairāk nekā divdesmit gadus cīnās par skulptūru atgūšanu, taču bez panākumiem. Britu muzejs tās atteicies atdot vai ilglaicīgi iznomāt, apgalvojot, ka muzejā skulptūras tiks labāk pasargātas.

Martā, prezentējot filmu «The Monuments Men» («Relikviju mednieki»), Klūnija pauda atbalstu statuju atdošanai Grieķijai.

Klūnijs un Alamudina septembra beigās Venēcijā nosvinēja kāzas. Pāris tiekas kopš pagājušā gada oktobra.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu