Foto: Pēc atjaunošanas atklāj Siksta kapelu (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Siksta kapela ceturtdien no jauna atklāta pēc jaunas apgaismes un ventilācijas sistēmas ierīkošanas, kas ļaus labāk parādīt un saglabāt gleznojumus.

Trīs gadus ilgā atjaunošana izmaksāja trīs miljonus eiro. To veica amerikāņu ventilācijas sistēmu kompānija «Carrier» un vācu apgaismes uzņēmums «Osram». Daļu no izmaksām sedza Eiropas Savienība (ES).

«Mēs godinām Mikelandželo nāves 450.gadadienu veidā, kas mums šķiet vislabākais,» sacīja Vatikāna muzeju direktors Antonio Paoluči.

Eksperti gadiem ilgi brīdināja, ka Siksta kapelas pasaulslavenās freskas apdraudot smogs, putekļi un temperatūras svārstības, ko izraisa pieaugošais tūristu skaits. Iepriekšējā atjaunošana prasīja 20 gadus un tika pabeigta 1994.gadā.

Tagad kapelu apmeklē līdz pat 20 000 apmeklētāju dienā, kā arī tur pulcējas kardināli, kad pienācis laiks ievēlēt jaunu pāvestu. Vecā ventilācijas sistēma bija piemērota vien trešdaļai no tagadējā tūristu skaita.

Kapelā uzstādītas 7000 LED spuldzes, kas «neuzbāzīgā un cieņpilnā» veidā ļauj apskatīt katru gleznojumu detaļu.

Siksta kapelas slavenākās freskas ir Mikelandželo «Radīšana» un «Pastarā tiesa», taču tajā ir arī Sandro Botičelli, Pinturikio un citu mākslinieku darbi, kas pirms tam bija slikti apgaismoti.

Paoluči noraidīja baumas, ka plānojot ieviest apmeklētāju kvotas. «Ar jauno ventilācijas sistēmu tas nav nepieciešams,» viņš teica. «Taču mums jānotur apmeklētāju skaits tādā līmenī, kādā ir tagad. Tam nevajadzētu pieaugt.»

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu