DP vērtēs Latvijas Islāma kultūras centra vadītāja izteikumus par pirkstu salaušanu (110)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Drošības policija (DP) izvērtēs Latvijas Islāma kultūras centra vadītāja Imrāna Oļega Petrova izteikumus Latvijas Televīzijā (LTV) par pirkstu salaušanu «Charlie Hebdo» redakcijai.

DP ir iepazinusies ar Islāma kultūras centra priekšsēdētāja publiskajiem izteikumiem, un tie tiks izvērtēti no DP kompetences viedokļa un atkarībā no to rezultātiem tiks lemts par iespējamo turpmāko rīcību, aģentūrai LETA apliecināja DP.

DP Pretterorisma centra vadītājs Juris Leitietis pagājušajā nedēļā telekompānijas LNT raidījumā «900 sekundes» atzina, ka Latvijas musulmaņu kopiena ir ļoti toleranta un labi integrējusies mūsu sabiedrībā, tomēr DP redzeslokā esot nonākušas atsevišķas personas, kuru uzskati ir krasi radikāli un kuras būtu gatavas īstenot agresiju. DP aģentūrai LETA nekomentēja, vai starp šādām personām varētu būt arī Petrovs.

Petrovs vakar LTV komentārā skaidroja, ka islāms aizliedz mierīgo iedzīvotāju nogalināšanu un Korānā ir pateikts - nogalināt vienu cilvēku ir tas pats, kas nogalināt visus planētas cilvēkus.

«Bet uzreiz jāsaka - bet. Kad mums uzdod jautājumu par mierīgo iedzīvotāju nogalināšanu, tad mums uzreiz rodas jautājums pret tiem, kas mums to uzdod - kāpēc Eiropa vai Rietumu valstis sākumā neatzīst savus dubultos standartus šajā lietā. Pēdējo 13 gadu laikā tika nogalināti divi miljoni musulmaņu, ko ir veikuši Amerikas, NATO un sabiedroto armijas Irākā un Afganistānā un arī citās vietās,» norādīja Petrovs.

Kā piemēru Imrāns minēja pērnā gada augustu, kad Izraēlas bruņotie spēki, ko atbalsta ASV, bombardēja Gazas joslu un bojā gāja tuvu diviem tūkstošiem cilvēku, viņu vidū arī daudz civiliedzīvotāju. Viņš pieļauj, ka terorisms mazinātos, ja Rietumu pasaule mainītu attieksmi.

Franču žurnālistus nogalināja, jo viņi atļāvās kariķēt musulmaņu dievu Allāhu. Petrovs norādīja, ka vārda brīvība pastāv tikai teorijā. «Latvijas krimināllikuma 93.pants, piemēram, paredz par Latvijas karoga vai Latvijas simbolu zaimošanu līdz trim gadiem cietumsodu. Ja kāds pasmejas par kaut kādām lietām kā karogs vai ģerbonis, par to cilvēku var iesēdināt cietumā. Tātad vārda brīvībai ir robeža, un, ja tā robeža tiek pārkāpta, tad par to cilvēks tiek sodīts. Tā redakcija atklāti zaimoja par visu ticīgo cilvēku svētām vērtībām, ne tikai par musulmaņiem,» uzsvēra Petrovs.

Latvijas Islāma kultūras centra vadītājs uzskata, ka «Charlie Hebdo» redakcija bija pelnījusi sodu, bet daudz mazāku. «Ja viņiem būtu nodarīts kaut kāds kaitējums, nezinu - salauzti pirksti. Varbūt ar to būtu pietiekami,» teica Petrovs.

Vaicāts, vai fizisks sods būtu labākais, viņš šādu iespēju pieļauj. «Dažreiz soda būtība ir nevis tāpēc, lai sodītu konkrētu cilvēku, bet arī lai apturētu citus cilvēkus no kaut kā līdzīga izdarīšanas. Piemēram, islāmā par atklātu zagšanu, ja cilvēks zog nevis tāpēc, ka viņam nav ko ēst, bet tāpēc, ka viņš negrib strādāt, viņam nocērt plaukstu. No pirmā acu skatiena tas ir ļoti vardarbīgi. Bet, ja mēs paskatāmies kādu efektu tas dod - islāma valstīs, kur pielieto tādu sodu, visi pārējie zagļi pilsētā momentā pārstāj zagt. Un noziedzības līmenis krītas par 90 līdz 99%,» norādīja centra vadītājs.

Kā ziņots, Petrovs jau pagājušajā nedēļā dažādiem plašsaziņas līdzekļiem pauda savus komentārus pēc terora aktiem Parīzē. Viņš, piemēram, pieļāva, ka terora akti Parīzē bijuši konspirācija, un, viņaprāt, tāds pats iepriekš iestudēts teātris bijis arī terora akts Bostonā.

Jau pagājušajā nedēļā DP aģentūrai LETA teica, ka šos Petrova izteikumus vērtē neviennozīmīgi, vienlaikus atzīmējot, ka Petrova teiktais nav jāuzskata par oficiālu kopienas nostāju.

Francijas policija pagājušajā piektdienā atrisināja abas ķīlnieku krīzes, kuras bija izraisījuši islāmistu ekstrēmisti. Damertēnengēlā, kas atrodas aptuveni 50 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Parīzes un 12 kilometrus no Šarla de Golla starptautiskās lidostas, policijas operācijā tika nošauti brāļi Šerifs un Saids Kuaši, kuri tika turēti aizdomās par slaktiņu žurnāla «Charlie Hebdo» redakcijā.

Abi brāļi, kuri trešdien noslepkavoja 12 cilvēkus, tika nošauti, kad viņi iznāca no tipogrāfijas, kurā bija ielenkti, un atklāja uguni uz policistiem, ziņo franču mediji.

Gandrīz vienlaikus policija sāka ķīlnieku atbrīvošanas operāciju Parīzes austrumos, kur košera pārtikas veikalā piecus vai sešus cilvēkus sagūstīja kāds bruņots vīrietis, kas, domājams, bija saistīts ar brāļiem Kuaši.

Komentāri (110)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu