Ar gripu slimo arī vakcinētie. Vai vakcīnas atbilst šī gada gripas vīrusam? (44)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Portāls «Apollo» saņēma Ilzes jautājumu par gripas vakcīnu atbilstību šī gada gripai un šaubām - vai vērts potēties pret gripu? Komentāru lūdzām [s:50210] virsārstei un ģimenes ārstei Aijai Šnikvaldei.

Jautājums:

«Labdien!

Sabiedrībā/interneta komentāros un citur klīst baumas, ka šī gada gripas vakcīna atkal nav izveidota pareizajam šī gada gripas veidam (kā tas bija jau pirms vairākiem gadiem noticis - un slimoja ļoti daudzi potētie cilvēki).

Vai «Apollo» portālam būtu iespējams noskaidrot, cik šajās baumās ir patiesības?

Vai tiešām arī vakcinētajiem šogad jāuztraucas par saslimšanu?

Ar cieņu,

Ilze»

Atbild klīnikas «Premium Medical» virsārste un ģimenes ārste Aija Šnikvalde:

Katru gadu gripas vakcīna tiek veidota balstoties uz iepriekšējā gada pieredzi. Infektologi cenšas paredzēt, kā vīruss varētu attīstīties un atbilstoši prognozēm veido vakcīnu, lai tā dotu maksimālu efektivitāti. Jāteic ka 100 % efektivitāti nesniedz neviena vakcīna

Diemžēl gripas vīruss ir ļoti dzīvotspējīgs, notiek mutācija, un tas mainās. Šīs mutācijas ne vienmēr var paredzēt, tāpēc pastāv iespējamība, ka pēc tam, kad vakcīna ir izveidota gripas vīruss mutācijas rezultātā izveido paveidu, pret kuru vakcīna nav paredzēta.

Šogad tāda situācija ir izveidojusies, gripas vīruss ir mainījies. Vakcīna ir izveidota, lai pasargātu no diviem A apakštipa un viena B apakštipa gripas vīrusa, taču paralēli tiem ir izveidojušies un ir sastopami vēl viens A un vien B apakštipa vīruss, kuri nav iekļauti vakcīnā. Tāpēc pastāv lielāka iespēja saslimt arī tiem, kuri ir potējušies pret gripu. Tomēr, jāteic, ka tie gripas paveidi, kuri nav iekļauti vakcīnā, ir retāk sastopami, tāpēc vakcīna aizvien ir uzskatāma par efektīvu, pie tam saslimšanas gadījumā tā palīdz vieglāk pārvarēt vīrusu.

Komentāri (44)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu