«Rainis un Aspazija klauvē» - 1. ceļojums ciklā (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

11. aprīlī aizsākas jauns ceļojumu cikls «Rainis un Aspazija klauvē», kas turpināsies visa abu dzejnieku 150. jubilejas gada garumā – vēl iecerēti trīs ceļojumi: 9. maijā «Raiņa un Aspazijas dzīves un piemiņas vietas Jelgavā un Zaļenieku pagastā», 5. septembrī «Raiņa dzīves un piemiņas vietas Latgalē» un 3. oktobrī «Raiņa un Aspazijas dzīves un piemiņas vietas Jūrmalā».

11. aprīļa ceļojumā, kas saucas "Raiņa un Aspazijas Rīga" plānotas šādas aktivitātes:

  • Ceļojuma sākums plkst. 12.00 Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī-muzejā (Lāčplēša iela 48/50–14) – izstāde «Rainim un Aspazijai – 150» un «Trīs Čaka stāsti par Aspaziju un Raini»
  • Andreja Upīša memoriālajā muzejā (Brīvības iela 38–4) stāsti par «Kaisītām rozēm», par glābšanu no nāves soda, dāvināto sienas pulksteni, Raiņa un Aspazijas tēliem romānā «Plaisa mākoņos» u.c.
  • Ceļojums pa Raiņa un Aspazijas dzīves un darba vietām Rīgas centrā un Pārdaugavā
  • Ceļojuma noslēgums plkst. 15.30 LKA Eduarda Smiļģa Teātra muzejā – vai Rainis un Aspazija klauvējuši pie Smiļģa durvīm?

Biļetes iepriekšpārdošanā «Biļešu Paradīzē»: 7.00 EUR; pensionāriem, skolēniem, studentiem 6.00 EUR

Biļetes 11. aprīlī pirms pasākuma Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī-muzejā – 7.00 EUR

Aspazija savā autobiogrāfijā rakstījusi, ka, viņasprāt, Jelgava ir pagātnes pilsēta, bet Rīga «tagadnes un varbūt nākotnes pilsēta», kurā ir novērojama liela traukšanās nezin kurp, kas varbūt ir gan nākotnes meklēšana, gan veikalnieciskums «ar skolām, biržām, bankām un visādiem uzņēmumiem».

Abu dzejnieku biogrāfijā Rīgai ir būtiska loma – Rīgas Latviešu biedrības teātrī ar lugu «Vaidelote» sevi spoži piesaka un popularitāti iegūst Aspazija, «Dienas Lapas» redaktora amatā un jaunstrāvnieku kustībā savu sabiedrisko darbību un idejiskā līdera lomu aizsāk Rainis. Rīgā notiek arī Aspazijas un Raiņa liktenīgā satikšanās.

Pēc atgriešanās no Šveices trimdas Rīga ir abu dzejnieku dzīves un arī darba vieta. Rainis kļūst par Mākslas departamenta vadītāju Izglītības ministrijā, par Nacionālā teātra direktoru, par izglītības ministru, Satversmes Sapulces, vēlāk Saeimas deputātu. Aspazija ir Satversmes Sapulces deputāte.

11. aprīļa ceļojumā literatūrzinātnieka, Raiņa un Aspazijas muzeja vecākā eksperta Dr. philol. Jāņa Zālīša vadībā būs iespēja uzzināt gan par Raiņa un Aspazijas dzīvesvietām Rīgā, gan paviesoties citu radošu personību muzejos, lai noskaidrotu mazzināmus un nezināmus faktus, kas saista abus dzejniekus ar, piemēram, Aleksandru Čaku, Andreju Upīti, Eduardu Smiļģi, Jāni Akurateru u.c.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu