Bērziņš: Latvija dara visu, lai tā ar Krieviju būtu un paliktu tikai un vienīgi kaimiņvalstis (110)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien, uzturoties oficiālā vizītē Austrijā un atbildot uz žurnālistu jautājumiem par šī brīža ārpolitiskajiem izaicinājumiem izteicies, ka valsts dara visu, lai Krievija un Latvija būtu un paliktu tikai un vienīgi kaimiņvalstis.

Preses konferencē pēc divpusējās tikšanās ar Austrijas prezidentu Heincu Fišeru, Bērziņš norādījis, ka Latvijas un visas Baltijas sadarbība drošības nostiprināšanas jomā notiek NATO ietvaros atbilstoši Velsas Samita lēmumiem, uzsverot, ka Latvija un Baltijas valstis nav sliktāk aizsargātas kā jebkura cita NATO dalībvalsts. «Krievija un Latvija ir kaimiņvalstis, un ar to ir jārēķinās. Latvija dara visu, lai mēs būtu un paliktu tikai un vienīgi kaimiņvalstis,» teicis prezidents.

Savukārt Fišers atzina, ka Austrija izslēdz un noraida jebkādu militāru iejaukšanos Krievijas-Ukrainas konfliktā un ka risinājums ir sasniedzams tikai sarunās un diplomātijas ceļā. Vienlaikus Firšers uzsvēra, ka vēl nav pienācis laiks sankciju mazināšanai pret Krieviju, kā arī noraidīja nepieciešamību tās palielināt, izsakot cerību, ka Eiropas Savienība (ES) un Krievija nonāks līdz diplomātisku risinājumu galamērķim, normalizējot abu pušu attiecības.

Šodien tikšanās laikā starp abu valstu delegācijām tika arī skarti jautājumi par infrastruktūras attīstību, pārrunājot sadarbību gan dzelzceļa, gan loģistikas jomā, enerģētikas politikas attīstību, kas saistīta ar gāzes apgādi, kā arī duālās izglītības pieredzes pārņemšanu no Austrijas, kas Latvijai ir viens no nozīmīgākajiem šī brīža jautājumiem, ņemot vērā iepriekš aizsākto sadarbību Fišera vizītes laikā Latvijā.

Sarunas laikā tika pārrunāti arī jautājumi par politisko stabilitāti Latvijā, Latvijas prezidentūras norisi ES Padomē un sadarbību Latvijas iestāšanās procesā OECD, par ko Latvija Austrijai izsaka pateicību.

Tāpat puses pieskārās jautājumiem par abu valstu ciešajām kultūras saiknēm, īpaši uzsverot, ka Austrijas kultūras dzīve nav iedomājama bez daudzajiem pasaules līmeņa Latviešu māksliniekiem, piesaucot Elīnas Garančas, Gvido Krēmera un Alvja Hermaņa vārdus.

Fišers savā pusdienu uzrunā uzsvēra, ka ES spēja pārvarēt krīzes ir atkarīga no tās vienotības, un tādēļ Eiropai ir jābūt vienotai, jo notikumi kaimiņvalstīs liecina, ka miers, kas ir Eiropas idejiskais pamats, joprojām nav pašsaprotams stāvoklis.

Noslēdzot vizītes pirmo dienu, Bērziņš un Fišers apmeklēja Austrijas-Latvijas biznesa forumu, kur teica uzrunu. Bērziņš uzsvēra, ka 25 neatkarības gados Latvija savā attīstībā ir sasniegusi pietiekami augstu līmeni, lai valsts bizness paplašinātu savus tirgus citos reģionos gan austrumu, gan rietumu virzienos.

Komentāri (110)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu