Merkele un Obama paziņo, cik ilgi jāpaliek spēkā sankcijām pret Krieviju (196)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama un Vācijas kanclere Angela Merkele svētdien paziņoja, ka Rietumu sankcijām pret Krieviju jāpaliek spēkā tik ilgi, kamēr tā neizpildīs Minskā noslēgtās Ukrainas pamiera vienošanās nosacījumus.

«Abi līderi runāja par Ukrainā notiekošo krīzi un vienojās, ka sankciju ilgumam ir jābūt skaidri saistītam ar to, ka Krievija pilnībā īsteno Minskas vienošanos un ciena Ukrainas suverenitāti,» teikts Baltā nama izplatītajā paziņojumā laikā, kad Vācijā notiek pasaules septiņu lielāko ekonomiku grupas G7 samits.

Obama un Merkele pirms samita tikās privātā sanāksmē, un ASV prezidents iepriekš aicināja savus kolēģus G7 valstīs kopīgi stāties pret «Krievijas agresiju Ukrainā».

Miera sarunas par Ukrainas krīzi Minskā atsākās 6.maijā, sadursmēm Ukrainas austrumos saasinoties. Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) dati liecina, ka konfliktā kopš pagājušā gada aprīļa gājuši bojā vairāk nekā 6400 cilvēku.

Sarunu mērķis ir panākt februārī Minskā panāktās pamiera vienošanas īstenošanu. Februāra vienošanās ļāva ieviest ārkārtīgi trauslu pamiera režīmu, kas regulāri tiek pārkāpts konflikta zonā Ukrainas austrumos, kur notiek kaujas starp prokrieviskajiem separātiskajiem un Ukrainas armiju.

Minskas vienošanās, kurā vidutājs bija Francijas un Vācijas līderi, paredz, ka līdz šā gada beigām ir jāizpilda visi nosacījumi, tostarp pilnīgs pamiers, smagā bruņojuma atvilkšana un Ukrainas robežas ar Krieviju nonākšanu atpakaļ Ukrainas kontrolē.

ASV, Eiropas Savienība (ES) un Vācija visas ir paudušas satraukumu par vardarbības atsākšanos Ukrainas austrumos, bet ASV ir brīdinājušās, ka Krievijai varētu draudēt jaunas sankcijas, ja krīze saasināsies. Arī ES prezidents Donalds Tusks atzina, ka sarunas var notikt vienīgi par sankciju pastiprināšanu, nevis to atcelšanu.

Diplomāti aģentūrai AFP piektdien atklāja, ka ES līderi šomēnes plāno paplašināt līdz 2015.gada beigām sankcijas pret Krieviju par tās iesaisti kaujās Ukrainā.

Sankcijas, kas vērstas pret dažādiem ekonomikas sektoriem, piemēram, Krievijas bankām vai naftas sektoru, tika noteiktas pēc tam, kad pērn jūlijā virs prokrievisko separātistu teritorijas Ukrainas austrumos tika notriekta Malaizijas nacionālās lidsabiedrības «Malaysia Airlines» lidmašīna ar 298 cilvēkiem.

Baltais nams informēja, ka Obama un Merkele arī runāja par ierosināto transatlantisko tirdzniecības vienošanos, «lai veicinātu izaugsmi un darbavietas abās Atlantijas okeāna pusēs», kā arī par «nozīmi strādāt kopā, lai veicinātu veiksmīgas klimata vienošanās panākšanu šogad».

Pasaules līderi gada beigās tiksies ANO samitā Parīzē, lai censtos panākt vienošanos par cīņu pret globālo sasilšanu.

Merkele pauda cerību, ka G7 samits svētdien un pirmdien sniegs pamudinājumu Parīzes vienošanās panākšanai.

Komentāri (196)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu