Dzīve kustībā. Sākt fiziskās aktivitātes nekad nav par vēlu (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Fiziska aktivitāte ir tavas veselības atslēga – sākot no bērnības līdz pat sirmam vecumam ir jāpiekopj veselīgs dzīves veids, lai pilnvērtīgi baudītu dzīvi visā tās krāšņumā.

Noteiktā vecumā rodas muskuloskeletālās sistēmas problēmas, kuras var traucēt pat vienkāršāko ikdienas darbu veikšanā. Visbiežāk sastopamas ir mugurkaula un locītavu sāpes kā arī sirds un asinsrites sistēmas saslimšanas, kuras varam samazināt vai novērst pievēršoties aktīvam dzīves veidam. Neaizmirsīsim arī liekā svara pandēmiju, kas ir pārņēmusi lielāko daļu Rietumeiropas valstu.

«Global fitness» komanda strādā pēc īpaši izstrādātas sistēmas, kuras galvenais pamatprincips ir katra cilvēka individualitāte un vajadzības, lai sastādītu optimālāko treniņu plānu. Šī plāna veidošanā piedalās fizioterapijas, dietoloģijas un veselības sporta speciālisti, konsultējoties vienam ar otru. Un, kā rāda pieredze, vislabākos rezultātus var sasniegt apvienojot visu šo profesiju pārstāvju rekomendācijas.

«Galvenā panākumu atslēga ir regularitāte un indivīdam piemērotas fiziskās aktivitātes,» stāsta «Global Fitness» direktors Normunds Aņikejevs.

Fitnesā cilvēki nereti pieļauj kļūdas, kuras bieži vien apslāpē vēlmi pievērsties sevis pilnveidošanai un veselības stāvokļa uzlabošanai, jo atdeve no smagos treniņos pavadītajām stundām nav gaidītā.

1. Seniori nereti nenovērtē spēka treniņu sniegtos pozitīvos efektus

Zinātniskajā literatūrā ir pieejams liels skaits pētījumu, kuros ir pierādīts, ka šīs vecuma grupas pārstāvjiem pēc atbilstoši dozētām spēka slodzēm tiek novērota kaulu mineralizācijas blīvuma palielināšanās, kas savukārt samazina to lūzumu risku. Spēka vingrinājumi uzlabo arī muskuļu darbaspējas, koordināciju un atjauno muskuļu masas zudumu, kas ir raksturīga pēc 50 gadu sliekšņa sasniegšanas.

2. Izvēlas fiziskajai sagatavotībai vai mērķim neatbilstošu slodzi

Ir situācijas, kad fiziskā aktivitāte var izraisīt diskomfortu un radīt nepatīkamu pieredzi. Šādos gadījumos visbiežāk ir aplami izvēlēti vingrinājumi, kā arī to intensitāte ir neadekvāti augsta un apjoms pārāk liels. Lai novērstu šo izplatīto kļūdu, vislabākais rādītājs ir sirds frekvence fiziskas slodzes laikā. Atkarībā no nodarbību uzdevuma, tai vajadzētu būt robežās no 60% līdz 80% no maksimālās sirds frekvences - MSF (MSF- tiek aprēķināta pēc dažādām matemātiski izstrādātām formulām). Iesācējiem un senioriem, kuri piekopj aktīvu dzīvesveidu sava veselības stāvokļa uzlabošanai, nevis sportisko rezultātu sasniegšanai, ir jāizvēlas mērenas un vidējas intensitātes slodzes kuras nepārsniedz 70% no maksimālās sirds frekvences. Nepieciešamības gadījumā var tikt izmantotas arī augstākas intensitātes slodzes, ja to ļauj fiziskā sagatavotība un nav veselības stāvokļa kontrindikācijas, piemēram, koronārās sirds un asinsrites saslimšanas.

65% intensitāte no MSF fitnesā vizbiežāk tiek izmantota liekā svara samazināšanai un sirds un asinsvadu sistēmas stiprināšanai.

80% intensitāte no MSF parasti tiek definēta kā izturības rādītāju palielinoša slodze.

Lai izprastu šos procesus, ir jāielūkojas fizioloģijā, bioķīmijā un organismā notiekošajās izmaiņās šūnu līmenī.

3. Pārāk bieži treniņi

Ķermenis slodzes laikā patērē dažādus enerģētiskos substrātus, enzīmus un citus bioķimiskos savienojumus. Šī iemesla dēļ ir jādod sev pelnīta atpūta, lai atjaunotu organisma rezerves, palielinātu darbspējas un ilgtermiņā iegūtu trenējošu efektu. Šī nosacījuma neievērošanas gadījumā var novērot pārtrenēšanos, ko pavada slikta pašsajūta, apātija un nepatika pret treniņiem.

4.Tiek aizmirsts par stiepšanās vingrinājumiem

Ar gadiem arvien lielāka uzmanība ir jāpievērš locītavu kustību amplitūdas palielināšanai jeb stiepšanās vingrinājumiem. Ikdienas darbi, stāvēšanas, sēdēšanas un gulēšanas paradumu rezultātā ir novērojamas stājas izmaiņas, kas saistītas ar muskuļu garuma izmaiņām. Šīs izmaiņas var pavadīt dažāda rakstura sāpes vai diskomforta sajūta. Atrisināt to var savā rutīnā iekļaujot stiepjoša rakstura vingrinājumus.

5. Nesabalansēts uzturs

«Savas trenera prakses laikā esmu novērojis, ka cilvēkiem vislielākais zināšanu trūkums ir tieši jautājumos, kas saistīti ar sabalansētu uzturu. Vārds diēta lielākajai daļai asociējas ar badošanos un mocībām, kaut gan diēta pēc definīcijas ir nekas cits kā sabalansēts uzturs.

Vēl joprojām liela daļa populācijas uzskata, ka jāizvairās no piesātinātajām taukskābēm, kuras vairāk pazīstamas kā «sliktie tauki». Patiesībā jau sen ir pierādīts, ka šie «sliktie» tauki spēle vitālu lomu mūsu hormonālās un imūnās sistēmas darbībā jebkura vecumā. Tie piedalās šūnu membrānu būvēšanā, transportē taukos šķīstošos vitamīnus, samazina holesterīna līmeni un pilda citas funkcijas mūsu organismā. Protams, ļoti svarīgi ir zināt mūsu organismam nepieciešamo piesātināto taukskābju daudzumu. Šī mērenība attiecināma uz jebkuru citu uzturvielu – ogļhidrātiem, olbaltumvielām, vitamīniem, minerāliem un dažādu veidu lipīdiem. Fakts, ka pareizi izvēlēts kumoss, ko liekam mutē, var atstāt lielu iespaidu gan uz treniņu procesu, gan estētisko tēlu, ir iemesls tam, kādēļ mūsu klubā «Global Fitness» tiek piesaistīts dietologs,» pieredzē dalās fitnesa centra treneris – Raivo Lapiņš.

Lai izvairītos no rakstā aplūkotajām kļūdām, tiek rekomendēta informācijas apkopošana, labākajā gadījumā, vērsties pie izglītotiem un kvalificētiem speciālistiem.

Padariet šo ceļojumu fitnesa pasaulē patīkamu un rezultatīvu!

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu