Rīga dāvinājumā saņem daļu zemes Zolitūdes traģēdijas vietā (36)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zilgma Kukle/LETA

 Rīgas domē (RD) piektdien parakstīts līgums ar «Maxima Latvija» grupu saistīto uzņēmumu «Tineo», saskaņā ar kuru uzņēmums dāvina pašvaldībai savu daļu zemes gabala lielveikala «Maxima» traģēdijas vietā Zolitūdē, taču visa īpašuma nonākšana domes rīcībā tiek prognozēta kā ļoti sarežģīta, kas, iespējams, varētu prasīt ilgāku laiku, aģentūra BNS uzzināja pašvaldībā.

Dāvinājuma līgumu piektdien parakstīja RD Īpašuma departamenta vadītājs Oļegs Burovs un «Tineo» valdes locekle Ilona Gobīte, kura pauda gandarījumu, ka process nonācis šādā posmā. Pēc piektdien parakstītā līguma RD pieder 70% no īpašuma - zemes gabals, uz kura ir autostāvlaukums. Ar kopīpašniekiem uzņēmumu «Homburg» būs jāsaskaņo būtiskas izmaiņas.

Iegūtajā zemes gabalā dome izveidos pagaidu piemiņas vietu, taču Burovs uzsvēra, ka mērķis paliek viens - pilnībā atbrīvoties no jebkuras komerciālas rakstura celtnes un traģēdijas vietā, kas aptver 10 000 kvadrātmetru, izveidot skvēru un piemiņas vietu. Pēc viņa uzsvērtā, Rīgas dome nekad nedos saskaņojumu dzīvojamās mājas pabeigšanai.

«Mēs ļoti gribam atrisināt šo jautājumu, bet tas ir nekustamais īpašums, uz to ir ķīla uz trim miljoniem. Tas ir naudas jautājums. Grūti pateikt, cik ātri to var atrisināt, sarunas var ilgt gadiem,» pieļauj domes pārstāvis.

Ar «Homburg» pašvaldība risina sarunas par īpašuma maiņu, kas līdz šim nav vainagojušās panākumiem. Nākamais solis ir noteikt atlikušo 30% vērtību. Pašvaldība apmaiņas rezultātā vēlas redzēt šo zemes gabalu neapbūvētu - bez jaunbūves.

«Process būs ļoti interesants, es varu pieļaut, ka juridiski sarežģīts. (..) Reāli viņiem [«Homburg«] paliek 30%. Droši vien agri vai vēlu mums vajadzētu sēsties pie galda ar mūsu jaunajiem kopīpašniekiem un izrunāt dažas praktiskas lietas. Zemesgrāmatā ir atrunāts, ka «Tineo» un tagad jau Rīgas domei pieder neeksistējošais veikals, un «Homburg» pieder jumts virs veikala, kura nav,» stāstīja Burovs.

«Maxima Latvija» korporatīvo attiecību vadītājs Ivars Svilāns atgādināja, ka jau pērn «Maxima» akcionāri nolēma, ka šajā vietā komercdarbība vairs netiks veikta un piedāvāja zemes gabalu atdāvināt biedrībai «Zolitūde 21.11», kas pārstāv cietušos un bojāgājušo tuviniekus.

«Trīs puses nonāca pie lēmuma, ka daudz efektīvāk un lietderīgāk ir šo zemes gabalu dāvināt Rīgas domei. Dāvinājums no «Maxima» akcionāru puses notiek ar noteikumu, ka šajā zemes gabalā tiek izveidota piemiņas vieta,» teica Svilāns.

Komentējot diskusijas par iespēju izveidot notikuma vietā biroju ēku un autostāvvietu, viņš uzsvēra, ka zemes gabalam ir divi īpašnieki, kas savā starpā nav saistīti. «Šie 30% ir daudzdzīvokļu māja, kur mēs kā «Maxima» puse nevaram neko izlemt,» viņš norādīja. Savulaik zemes gabals un tirdzniecības centrs iegādāts par četriem miljoniem

Jau ziņots, ka lielveikalā «Maxima» 2013.gada 21.novembra vakarā iebruka jumts. Katastrofā gāja bojā 54 cilvēki, tostarp trīs glābēji.

Priedaines ielas 20 projekta attīstītājs ir «Homburg Zolitude», kas pieder Nīderlandē reģistrētam investīciju fondam «Homburg Eastern Europe Fund B.V.». Uzņēmumam piederēja sabrukušā «Maxima» veikala jumta virsējā daļa, pazemes autostāvvieta un blakus uzbūvētais daudzdzīvokļu nams. Tirdzniecības platību īpašnieks bija «Tineo», kas savukārt ēku iznomāja mazumtirgotājam «Maxima Latvija».

RD Īpašuma departaments izsūtīja vēstuli par nekustamā īpašuma maiņu Priedaines ielā 20. «Tineo» izšķīrās savu īpašumu domei dāvināt. «Homburg» piedāvājumu vēl vērtē.

Komentāri (36)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu