Velosipēdu zādzību skaits Latvijā aug kā sēnes pēc lietus (31)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: chris.dustin, CC BY-SA 2.0

Iestājoties gada siltākajam laika, krasi pieaug to cilvēku skaits, kuri par savu transporta līdzekli ikdienas gaitās izvēlas velosipēdu. Diemžēl tik pat strauji pieaug arī velo zādzību skaits. Līdz šā gada augusta sākumam tas sasniedzis teju 1000.

Kā portālu «Apollo» informēja Valsts Policijas pārstāve Ilze Jurēvica, līdz šā gada augustam Latvijā fiksētas 914 velosipēdu zādzības, no tām 693 notikušas Rīgā. Kamēr ziemas un rudens periodā nedēļas laikā nozog aptuveni 10 velosipēdu, pavasarī un vasarā skaits pieaug līdz pat 50 nedēļā. Lai gan policijas rīcībā neesot statistikas par atgūtajiem velosipēdiem, Jurēvica atzīst, ka tā noteikti nav lielākā daļa.

Kāds «Apollo» lasītājs iesūtījis savu sāpju stāstu, atzīstot, ka atmestas visas cerības uz to, ka reiz izdotos atgūt nozagto mantu. «Manu velosipēdu nozaga pie tirdzniecības centra «ALFA», lai arī velo zādzības vairs nav nekāds jaunums, mani izbrīnīja policijas attieksme,» raksta lasītājs.

Viņš stāsta, ka policija nav reaģējusi uz veikala novērošanas kamerām, lai identificētu iespējamo zagli, tāpēc izmeklēšanā vīrietis gribējis iesaistīties pats. To gan liegusi veikala apsardzes noteiktā politika. «Šādas zādzības tiktu atklātas daudz ātrāk, ja iedzīvotājiem tiktu dota iespēja piekļūt veikalu kamerām,» atzinis cietušais.

Šādu praksi gan neparedz nedz veikalu apsardze, nedz Valsts Policija. Jurēvica stāsta, ka pārbaudīt veikalu kameras ir policijas darbs, un cietušajam nav nepieciešamības iesaistīties izmeklēšanas procesā.

«Parasti notiek tā – cilvēks atnāk uz policiju, uzraksta iesniegumu par notikušu zādzību, un tālāk policija sāk meklēšanu. Meklējam gan pēc rāmja numuriem, gan veicam reidus uz ielām,» stāsta Jurēvica.

Jautājot, kur visbiežāk zog velosipēdus, Jurēvica atzīst, ka tas ir Rīgas centrs: «Visbiežāk zog centrā, no kāpņu telpām, pagrabiem un balkoniem. Ir bijuši pat tādi gadījumi, kad velosipēds tiek nozagts no trešā stāva balkona,» atceras Jurēvica.

Lai savu velosipēdu pasargātu no zagļu rokām, der atcerēties:

1. Pēc velosipēda iegādes, savs divritenis jāreģistrē CSDD velosipēdu reģistrā, lai nepieciešamības gadījumā to būtu iespējams atrast pēc rāmja numura

2. Nekad neatstāj velosipēdu nepieslēgtu

3. Izvēlies kvalitatīvu saslēdzēju, ko zaglim būtu grūti atvienot

4. Nenovieto savu divriteni atklātā telpā, piemēram, balkonā, kā arī pagrabā, vai kāpņu telpā – tās ir top vietas, no kurām velosipēdi tiek zagti visbiežāk

5. Ja vien tas iespējams, neatstājiet divriteni bez uzraudzības

Komentāri (31)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu