Vienlīdzība uzvar: ASV laidīs pārdošanā pretrunīgi vērtēto «sieviešu viagru» (53)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Panthermedia/Scanpix

ASV Pārtikas un zāļu administrācija (FDA) apstiprinājusi pretrunīgi vērtēto medikamentu sieviešu libido stimulēšanai «Addyi», kas tiek dēvēts par sieviešu viagru.

ASV farmācijas uzņēmuma «Sprout Pharmaceuticals» ražotais medikaments «Addyi» jeb flibanserīns apstiprināts pārdošanai ASV tirgū, taču ar vairākiem nosacījumiem.

«Addyi» apstiprināts kā recepšu medikaments, to atļauts tirgot tikai sertificētās aptiekās. Tāpat medikamenta aprakstā jāiekļauj stingrs brīdinājums, ka zāles nedrīkst lietot kopā ar alkoholu, jo tas pastiprina nopietnu blakņu risku - samaņas zudumu un būtisku asinsspiediena samazināšanos.

Medikaments apstiprināts lietošanai menopauzi nesasniegušām sievietēm, kurām diagnosticēti libido traucējumi.

«Addyi» ir nehormonāls aģents, kas iedarbojas uz neiromediatoriem smadzenēs. Lai medikaments iedarbotos, zāles jālieto katru dienu.

FDA iepriekš divas reizes noraidījusi pieteikumu zāļu «Addyi» apstiprināšanai apšaubāmās efektivitātes un izteikto blakņu dēļ.

Klīniskos eksperimentos pierādīts, ka «Addyi» ir būtiskas blakusparādības, tostarp nelabums, galvas reibonis, miegainība, asinsspiediena pazemināšanās, ko būtiski pastiprina alkohols un hormonālie kontracepcijas līdzekļi.

Eksperti arī pauduši šaubas par iespējamu krūts vēža riska paaugstināšanos, kas novērots vienā no diviem eksperimentiem ar laboratorijas dzīvniekiem.

Komentāri (53)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu